România: Conform raportului de conjunctură economică pentru perioada octombrie-decembrie 2024 publicat de INS se preconizează următoarele evoluții în principalele sectoare ale economiei României: În industria prelucrătoare se estimează o creștere moderată a volumului producției (sold +7%), o scădere moderată a numărului de salariați (-6%) și o creștere moderată a prețurilor (+15%). Sectorul construcțiilor va înregistra o scădere moderată a volumului producției (-11%), o relativă stabilitate a numărului de salariați (-5%) și o creștere a prețurilor lucrărilor (+23%). În comerțul cu amănuntul, tendințele sunt pozitive, cu o creștere a activității economice (+20%), a volumului comenzilor (+16%), a numărului de salariați (+11%) și a prețurilor de vânzare (+30%). Pentru sectorul serviciilor, se prevede o relativă stabilitate atât a cifrei de afaceri (+5%) cât și a numărului de salariați (0%), în timp ce prețurile vor avea o tendință de creștere moderată (+15%).
Spania: Vânzările cu amănuntul din Spania au crescut cu 4,1% de la an la an în septembrie 2024, în urma unei creșteri revizuite în creștere de 2,4% în luna precedentă. De la începutul anului, vânzările cu amănuntul au crescut cu 1,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.
SUA: Activitatea manufacturieră din Texas arată semne de îmbunătățire, deși rămâne ușor sub pragul de creștere. Indicele principal al activității de afaceri a ajuns la -3, o valoare mai bună față de luna anterioară revizuită la -9, reprezentând cel mai mic declin din ultimii doi ani și jumătate. Vestea cea mai bună vine din sectorul producției, unde s-a înregistrat o creștere semnificativă, atingând cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. De asemenea, utilizarea capacității de producție și livrările au trecut în teritoriu pozitiv, ceea ce indică o revigorare a sectorului. Cu toate acestea, nu toate aspectele sunt pozitive. Comenzile noi continuă să scadă ușor, iar piața muncii arată semne de slăbiciune - companiile au redus atât numărul de angajați cât și orele de lucru.
EURUSD: Săptămâna continuă pe o pantă ascendentă pentru perechea de referință EUR/USD care s-a tranzacționat luni în teritoriu pozitiv peste 1,0800. Datele macroeconomice importante, cu potențial impact în evoluția perechii sunt așteptate azi (raportul JOLTs din SUA). În ce privește moneda europeană, guvernatorul BCE, Wunsch se adaugă prin comentariile sale recente la șirul celor care susțin o temperare a ritmului reducerii ratelor, ceea ce a dat un impuls monedei Euro.
EURRON și USDRON: Leul reia trendul descendent luni, cu un curs oficial anunțat de BNR la 4,9735 Lei/EUR, în creștere cu +0,0003 și +0,01% față de ziua anterioară. Și dolarul testează din nou limitele apropiate valorii de 4,6, cursul oficial al BNR anunțat luni fiind de 4,5981, în creștere cu +0,0026 și +0,06% față de vineri.
Germania: Încrederea consumatorilor (noiembrie);
SUA: balanța comercială de bunuri (septembrie); prețurile locuințelor - indicele S&P/Case-Shiller; Raportul locurilor de muncă JOLTs (septembrie); încrederea consumatorilor CB (octombrie); evoluția stocurilor de țiței API (25/10).