România: A fost publicat raportul anual privind ocuparea și șomajul. Astfel, în 2023, ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost de 1,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută decât în anul precedent. Forţa de muncă potenţială adiţională cuprindea 202,4 mii persoane, în scădere cu 0,4% faţă de anul anterior. În aceeași perioadă, numărul şomerilor BIM a fost de 455,6 mii persoane (INS).
SUA: Sentimentul consumatorilor a scăzut față de luna anterioară la 77,2 cu 0.6 puncte sub prognoza pieței care se aștepta la o creștere a încrederii, potrivit datelor Universității din Michigan. În același timp, așteptările privind inflația pe 1 an se situează la 3,2% real (versus 2,9% valoarea anterioară), cu +0,1 puncte mai multe decât se prognoza.
Japonia: După ce în martie Banca Japoniei a pus capăt, pentru prima oară în ultimii opt ani, ratelor negative, la ședința din aprilie a menținut neschimbată rata dobânzii cheie pe termen scurt la un nivel cuprins între 0% și 0,1%.
EUR/RON - După ce la mijlocul săptămânii anterioare Leul dădea semne de apreciere, moneda și-a pierdut avansul pe finalul săptămânii, vineri fiind tranzacționat, conform BNR la un curs 4,965, cu o variație de 0.014% a perechii valutare (de la 4,9758 în 22 aprilie, la 4,9765 pe 26 aprilie).
USD/EUR - Pe principala pereche valutară, tendința de întărire a dolarului american a prevalat încă de la orele dimineții, tranzacțiile trecând treptat de la nivelul de 1,075 USD/EUR la sub nivelul de 1,070 USD/EUR. Inflația de bază PCE a crescut cu 0,3% m/m în martie, ca și în februarie (în conformitate cu așteptările pieței), dar a crescut ușor mai rapid față de estimările pieței (+2,8% y/y față de +2,6% a/an). Datele din aprilie ale sondajului realizat de Universitatea din Michigan, potrivit cărora încrederea consumatorilor americani a scăzut la 77,2 puncte, nu au fost foarte mulțumitoare, iar estimarea inițială a fost revizuită și mai mult în jos (de la 77,9 puncte). Scăderea și revizuirea în jos s-au produs atât în ceea ce privește evaluarea situației actuale, cât și în ceea ce privește așteptările pentru viitor.
USD/RON - Leul s-a repoziționat foarte bine în perechea valutară USD/RON în săptămâna anterioară și începe tranzacționarea la un curs de 4,6373 RON/USD. Deprecierea monedei americane (-0.731% între 22 și 26 aprilie) vine pe fondul datelor sub așteptări în ce privește încrederea consumatorilor, dar și după anunțarea inflației ușor în creștere pentru luna martie.
Zona euro: sentimentul economic; sentimentul în sectorul industrial și în sectorul serviciilor; indicele de încredere al consumatorilor (date finale); așteptările consumatorilor privind inflația; discursurile bancherilor centrali (BCE - Guindos)
Germania: Rata inflației (m/m); Rata inflației (y/y) - date preliminare.
Spania: Rata inflației (m/m); Rata inflației (y/y) - date preliminare.
SUA: Estimări de finanțare a refinanțării trezoreriei.