Știrile dimineții - 29.04.2024

    29.04.2024

    World currency

    Evenimente cheie

    România: A fost publicat raportul anual privind ocuparea și șomajul. Astfel, în 2023, ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost de 1,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută decât în anul precedent. Forţa de muncă potenţială adiţională cuprindea 202,4 mii persoane, în scădere cu 0,4% faţă de anul anterior. În aceeași perioadă, numărul şomerilor BIM a fost de 455,6 mii persoane (INS).

    SUA: Sentimentul consumatorilor a scăzut față de luna anterioară la 77,2 cu 0.6 puncte sub prognoza pieței care se aștepta la o creștere a încrederii, potrivit datelor Universității din Michigan. În același timp, așteptările privind inflația pe 1 an se situează la 3,2% real (versus 2,9% valoarea anterioară), cu +0,1 puncte mai multe decât se prognoza.

    Japonia: După ce în martie Banca Japoniei a pus capăt, pentru prima oară în ultimii opt ani, ratelor negative, la ședința din aprilie a menținut neschimbată rata dobânzii cheie pe termen scurt la un nivel cuprins între 0% și 0,1%.

    Evoluții din piața valutară

    EUR/RON - După ce la mijlocul săptămânii anterioare Leul dădea semne de apreciere, moneda și-a pierdut avansul pe finalul săptămânii, vineri fiind tranzacționat, conform BNR la un curs 4,965, cu o variație de 0.014% a perechii valutare (de la 4,9758 în 22 aprilie, la 4,9765 pe 26 aprilie).

    USD/EUR - Pe principala pereche valutară, tendința de întărire a dolarului american a prevalat încă de la orele dimineții, tranzacțiile trecând treptat de la nivelul de 1,075 USD/EUR la sub nivelul de 1,070 USD/EUR. Inflația de bază PCE a crescut cu 0,3% m/m în martie, ca și în februarie (în conformitate cu așteptările pieței), dar a crescut ușor mai rapid față de estimările pieței (+2,8% y/y față de +2,6% a/an). Datele din aprilie ale sondajului realizat de Universitatea din Michigan, potrivit cărora încrederea consumatorilor americani a scăzut la 77,2 puncte, nu au fost foarte mulțumitoare, iar estimarea inițială a fost revizuită și mai mult în jos (de la 77,9 puncte). Scăderea și revizuirea în jos s-au produs atât în ceea ce privește evaluarea situației actuale, cât și în ceea ce privește așteptările pentru viitor.

    USD/RON - Leul s-a repoziționat foarte bine în perechea valutară USD/RON în săptămâna anterioară și începe tranzacționarea la un curs de 4,6373 RON/USD. Deprecierea monedei americane (-0.731% între 22 și 26 aprilie) vine pe fondul datelor sub așteptări în ce privește încrederea consumatorilor, dar și după anunțarea inflației ușor în creștere pentru luna martie.

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: sentimentul economic; sentimentul în sectorul industrial și în sectorul serviciilor; indicele de încredere al consumatorilor (date finale); așteptările consumatorilor privind inflația; discursurile bancherilor centrali (BCE - Guindos)

    Germania: Rata inflației (m/m); Rata inflației (y/y) - date preliminare.

    Spania: Rata inflației (m/m); Rata inflației (y/y) - date preliminare.

    SUA: Estimări de finanțare a refinanțării trezoreriei.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube