Germania: Economia Germaniei a crescut cu 0,2% în ritm trimestrial în T1 2024, revenind de la o contracție de 0,5% în perioada precedentă, în linie cu așteptările pieței. Revenirea a fost determinată în principal de o revenire puternică a formării brute de capital fix (1,2% față de -2,1% în trimestrul IV), în principal datorită unei creșteri puternice a investițiilor în construcții. Exporturile au avansat și ele cu 1,1% (față de -0,9%), în timp ce importurile au crescut cu un ritm mai slab de 0,6% (față de -1,6%). Pe de altă parte, consumul privat și cheltuielile publice au scăzut cu 0,4%, respectiv cu 0,4%. În ritm anual, economia a scăzut cu 0,2%, fără modificări față de perioada precedentă și intrând în recesiune tehnică pentru prima dată în ultimii peste trei ani.
SUA: Rezultatele sondajului Universității din Michigan au arătat o îmbunătățire a încrederii consumatorilor de la 67,4 la 69,1 și cu 1,4 puncte peste așteptări. În același timp, au scăzut așteptările privind inflația pentru următorul an, de la 3,5% la 3,3%, iar pentru următorii 5 ani, de la 3,1% la 3%. Tot în SUA, comenzile de bunuri de folosință îndelungată din SUA au crescut în aprilie, cu 0,7% față de 2,6% anterior.
EURUSD: Dolarul a slăbit vineri după publicarea datelor Universității din Michigan, dar mai ales după anunțarea avansului comenzilor de bunuri de folosință îndelungată din SUA, un indicator preferat al guvernatorilor Fed în măsurarea inflației. În același timp, remarcăm declarația guvernatorului Fed, C. Waller, care crede că este posibil ca o rată cheie a dobânzii de bază care influențează puterea politicii monetare să crească în viitor, după ani de scăderi, dar este prea devreme pentru a spune dacă acest lucru se va întâmpla. Datele PMI din săptămâna anterioară au sprijinit dolarul care a ținut joi EUR/USD sub o presiune semnificativă, împingând cotația spot la noi minime de mai multe sesiuni în apropierea valorii de 1,0800. Vineri, însă, dolarul a mai slăbit perechea încheind săptămâna la 1,0848, în apropiererea valorii de 1,085 cu care perechea începe tranzacționarea în săptămâna curentă. Pe termen mediu, se anticipează că perechea va continua să slăbească.
EURRON și USDRON: Perechea EURRON a scăzut cu o variație minimală vineri, ajungând la valoarea de 4,9744. Slăbirea globală a dolarului nu s-a resimțit și în perechea USDRON, finalul săptămânii marcând un curs de 4.5940 Lei/USD, în creștere cu +0.0051 și +0.11%, față de ziua anterioară. Este de așteptat ca piața spot să preia trendul global în această săptămână, cu un scurt respiro luni, din cauza zilei libere bancare din SUA.
Zona euro: discursul economistului șef BCE, P.Lane
Germania: indexul climatic al afacerilor IFO (mai)