Știrile dimineții - 26.04.2024

    26.04.2024

    Image

    Evenimente cheie

    SUA: Produsul intern brut (PIB) din Statele Unite a crescut cu 1,60% în primul trimestru din 2024 față de trimestrul precedent. Deflatorul PIB din Statele Unite a crescut cu 3,1% pe trimestru, până la 124,22 puncte de indice, în T1 2024. Creșterea din perioada precedentă a fost de 3,3%.

    Deficitul comercial al SUA în domeniul bunurilor a crescut la 91,83 miliarde de dolari în martie 2024, situându-se la cel mai mare nivel din ultimele 11 luni, în revizuire de la 90,30 miliarde de dolari în februarie, potrivit estimărilor anticipate. Deficitul a fost, de asemenea, peste estimările de 91,2 miliarde de dolari. Importurile au scăzut cu 1,7%, ponderate de achizițiile de autovehicule (-10,8%), alimente, furaje și băuturi (-3,6%), bunuri industriale (-3,2%) și alte bunuri (-2,9%). În schimb, sosirile au crescut pentru bunurile de consum (4,7%). În același timp, exporturile au scăzut mai rapid cu 3,5% din cauza reducerii vânzărilor de produse alimentare, furaje și băuturi (-9,4%), bunuri de capital (-3,7%) și bunuri industriale (-3,9%). (sursa:Biroul de recensământ al SUA)

    Vestea pozitivă din SUA este numărul persoanelor care au solicitat ajutoare de șomaj în SUA, în scădere cu 5.000, la 207.000, în săptămâna care s-a încheiat la 20 aprilie. Cifra înregistrată este sub așteptările pieței care prognoza un număr de 214.000 cereri. Scăderea cererilor de șomaj a surprins piața și poate oferi un avantaj Fed în amânarea reducerilor de dobândă pentru a combate inflația persistentă.

    Zona Euro: Banca Centrală Europeană a menținut ratele dobânzilor la niveluri record pentru a cincea oară consecutiv în cadrul ședinței din aprilie. Astfel, rata operațiunilor principale de refinanțare a rămas la nivelul maxim din ultimii 22 de ani, de 4,5%. Rata dobânzii la facilitatea de depozit a fost menținută la nivelul record de 4%. BCE a declarat că poate lua în considerare reducerea nivelului de restricție a politicii, dacă devine mai încrezătoare că inflația se îndreaptă în mod constant spre ținta de 2%. Deși inflația a continuat să scadă, presiunile interne asupra prețurilor rămân puternice, ceea ce duce la o inflație ridicată a prețurilor serviciilor. Președintele BCE, Lagarde, rămâne în continuare rezervată cu privire la o traiectorie clară pentru scăderea dobânzilor.

    Germania: Indicatorul GfK privind climatul de consum pentru Germania a crescut la -24,2 în perspectiva lunii mai 2024, de la o valoare ușor revizuită de -27,3 în perioada precedentă. Valoarea a depășit previziunile pieței și este cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Totodată, așteptările privind veniturile au urcat la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2022 (10,7 față de -1,5 în aprilie).

    Marea Britanie: Indicatorul GfK privind încrederea consumatorilor din Marea Britanie a crescut la -19 în aprilie 2024, de la -21 în martie, îmbunătățindu-se pentru prima dată în ultimele trei luni și situându-se peste așteptările pieței, de -20.

    Evoluții din piața valutară

    EUR/RON - Leul se tranzacționează în cursul zilei la valoarea de 4.9763, cu o variație neglijabilă, de +0.0002, conform așteptărilor pieței.

    EUR/USD - Perechea principală se menține în interval restrâns peste 1,0700, cu dolarul american într-o tendință de apreciere înaintea datelor cheie privind indicele prețurilor PCE, un indicator preferat de Fed în măsurarea inflației.

    USD/RON - Cursul BNR pentru ziua de vineri este într-o scădere mai mare pentru dolar față de moneda națională, valoarea de schimb anunțată fiind de 4.6386, cu -0.0181 mai mică decât în ziua anterioară și o scădere procentuală de -0.39 %.

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: discursurile bancherilor centrali (BCE - de Guindos, Centeno); așteptările privind inflația; creșterea monetară M3 a BCE;

    Spania: rata șomajului; vânzările cu amănuntul (ajustate sezonier);

    SUA: inflația PCE.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube