România: Masa monetară M3 a ajuns la 737,2 miliarde lei, în creștere ușoară cu 0,3% față de ianuarie, dar în scădere în termeni reali. Comparativ cu februarie 2024, masa monetară s-a majorat cu 9%, respectiv 3,8% în termeni reali. Creditul neguvernamental a crescut cu 0,4% față de luna anterioară, totalizând 420,2 miliarde lei, în timp ce ritmul anual a fost de 9,4%, susținut mai ales de avansul creditelor în lei, care au crescut cu 11,3% față de anul anterior. Creditele în valută au crescut într-un ritm mai moderat, cu 5,3% în echivalent lei. În schimb, creditul guvernamental a scăzut ușor cu 0,2% față de ianuarie, dar pe termen de un an a înregistrat o creștere de 12,6%. Per ansamblu, indicatorii monetari anunțați de BNR pentru luna februarie arată o ușoară expansiune a masei monetare și a creditării, în special pe segmentul privat.
Polonia: Șomajul a rămas la același nivel ca în luna anterioară, la 5.4%, în timp ce numpărul șomerilor înregistrați a crescut cu 9 000 față de luna anterioară, până la 846,6 mii.
Ungaria: Banca centrală (MNB) a menținut, conform așteptărilor, ratele dobânzilor neschimbate, rata principală rămâne la nivelul de 6,50%.
Germania: Indicele climatului de afaceri calculat de institutul ifo a crescut la 86,7 puncte în martie 2025, față de 85,3 în februarie și 85,2 în ianuarie. Aceasta este cea mai ridicată valoare din ultimele cinci luni, indicând o revenire moderată a încrederii în economie. Subindicele care evaluează situația curentă a urcat la 85,7 puncte, în creștere de la 85,0 în februarie, dar rămâne sub nivelurile de la mijlocul anului 2024. Așteptările pentru următoarele șase luni au crescut mai vizibil, de la 85,6 în februarie la 87,7 în martie, semnalând o schimbare pozitivă în percepția viitorului economic, în special în industrie și servicii. Indicatorii sectoriali arată o tendință generală de revenire: în industrie, soldul răspunsurilor privind climatul de afaceri a urcat de la -21.9 în februarie la -16.6 în martie. În servicii, climatul s-a îmbunătățit de la -4.3 la -1.1. Comerțul a urcat de la -26.2 la -23.7, iar construcțiile, deși cele mai pesimiste, au înregistrat o îmbunătățire de la -27.4 la -24.6.
Zona euro: Înmatriculările de autoturisme noi au înregistrat o scădere de 3% comparativ cu aceeași lună din 2024, marcând prima scădere de la începutul anului. Această evoluție negativă a fost determinată în principal de scăderile înregistrate în piețe mari precum Germania (-5.2%) și Franța (-13.0%), în timp ce Spania și Italia au avut creșteri moderate. Pe ansamblul primelor două luni ale anului, piața auto din UE a rămas însă stabilă, cu o ușoară creștere de 0.2%.
SUA: Indicele încrederii consumatorilor din SUA, calculat de The Conference Board, a scăzut cu 7,2 puncte, ajungând la 92,9, marcând a patra lună consecutivă de declin și atingând cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Scăderea reflectă îngrijorările crescânde ale consumatorilor cu privire la inflație și la impactul tarifelor impuse de administrația Trump asupra economiei. Subindicele privind așteptările pe termen scurt ale consumatorilor pentru venituri, afaceri și condițiile pieței muncii a coborât la 65,2, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani și sub pragul de 80, care de obicei semnalează o recesiune iminentă. Proporția consumatorilor care anticipează o recesiune în următoarele 12 luni a rămas constantă la un nivel ridicat, reflectând o preocupare continuă privind stabilitatea economică. Indicele S&P CoreLogic Case-Shiller pentru prețul locuințelor a crescut cu 4,7% de la an la an în ianuarie, de la 4,5% în decembrie 2024, dar s-a situat sub nivelul de creștere așteptat la 4,8%. Este cea mai rapidă creștere a prețurilor locuințelor din august 2024, deși se estimează că avansul prețurilor va încetini în perioada următoare. Vânzările de case unifamiliale a crescut cu 1,8% la o rată anuală ajustată sezonier de 676 000 în luna februarie a.c., revenind parțial de la scăderea de 6,9% din ianuarie. Cu toate acestea, s-a situat sub așeptările pieței care anticipau vânzări de 680 000 locuințe unifamiliale noi.
EURUSD: Perechea principală păstrează trendul de scădere, în condițiile unui nou interes față de dolarul american, pe fondul știrilor mereu în schimbare referitoare la tarifele impuse de administrația Trump. Deși euro se apreciase ieri dimineață peste nivelul de 1,080 a încheiat ziua în jurul aceleiași cifre.
EURRON și USDRON: Euro a continuat să se deprecieze și în piața valutară națională, cursul oficial anunțat ieri fiind de 4,9754, în scădere cu -0,0012 RON și variație procentuală zilnică de -0,02%. Dolarul american a mai recuperat din pierderi, perechea RON/USD ajungând la cursul oficial de 4,5966, în creștere cu +0,0101 RON și variație zilnică de +0,22%.
România: cifra de afaceri în serviciile prestate în principal întreprinderilor (ianuarie); Cifra de afaceri în comerțul cu ridicata (ianuarie);
Cehia: reuniunea de politică monetară a Băncii Naționale a Cehiei;
SUA: comenzile de bunuri durabile (februarie); stocuri de țiței - raportul EIA (21/03); discursurile bancherilor centrali (Fed) - Kashkari, Musalem.