Știrile dimineții - 25.11.2024

    25.11.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Datele provizorii ale INS privind activitatea întreprinderilor din industrie, construcții, comerț şi servicii de piață, în anul 2023 arată că, prin comparație cu anul 2022, numărul total de întreprinderi a crescut cu 5,8%. La sfârșitul anului 2023, sectorul industrie însuma 63112 întreprinderi, respectiv 9,3% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcții, comerț și servicii de piață). Cea mai mare pondere a fost deținută de întreprinderile active din cadrul sectorului Servicii de piață, respectiv 52,0%. În anul 2023 numărul mediu de salariați a crescut cu 2,9 % față de anul 2022. Întreprinderile din sectorul Servicii de piață au deținut cea mai mare pondere în ceea ce privește numărul mediu de salariați (39,1%), urmate de cele din industrie (29,0%). Mărimea medie a unei întreprinderi din industrie a fost de circa 20 salariați, în timp ce în comerț a fost de circa 5 salariați.

    Germania: Produsul intern brut al Germaniei s-a diminuat cu 0,3% în ritm anual în al treilea trimestru din 2024, depășind estimările inițiale de scădere cu 0,2%. PMI compozit a scăzut la 47,3 în noiembrie 2024, cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni și cu mult sub previziunile de 48,6. PMI pentru servicii a scăzut la 49,4 în noiembrie 2024, în scădere de la 51,6 în luna anterioară și cu mult sub nivelul anticipat (51,6). PMI în industria prelucrătoare a crescut ușor la 43,2 în noiembrie 2024, comparativ cu citirea din octombrie și estimările pieței de 43. Deși cifrele sunt mai bune decât în luna anterioară, PMI indică o contracție continuă a sectorului pe fondul lipsei de comenzi noi.

    Zona euro: Estimarea rapidă HCOB pentru luna octombrie indică un declin al activității generale în zona euro. Astfel PMI compozit a ajuns la minimul ultimelor 10 luni, fiind notat la 48,1 în noiembrie (octombrie: 50,0). PMI HCOB pentru Servicii a scăzut la 49,2 (octombrie: 51,6), valoarea minimă din acest an, PMI pentru industria prelucrătoare a ajuns la 45,2 în noiembrie versus 46,0 în octombrie (minimul ultimelor 2 luni). Conform datelor provizorii ale sondajului PMI®, activitatea întreprinderilor din zona euro a intrat din nou în contracție în luna noiembrie, pentru a doua oară în ultimele trei luni când s-a întâmplat acest lucru. În același timp, încrederea în perspectivele de producție a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii peste un an. Întreprinderile au continuat să se confrunte cu dificultăți în obținerea de noi comenzi, care au scăzut pentru a șasea lună consecutiv și într-un ritm solid. Având în vedere scăderea numărului de contracte noi și a restanțelor de lucru, întreprinderile au redus, de asemenea, numărul de angajați, deși doar marginal. Între timp, ratele inflației costurilor de producție și ale prețurilor de producție au crescut față de octombrie, dar în ambele cazuri au fost mai slabe decât media de la începutul anului.

    SUA: Conform datelor preliminare, indicele PMI Compozit S&P Global a crescut la 55,3 în noiembrie 2024, față de 54,1 în octombrie, ceea ce indică o expansiune stabilă a sectorului privat american, dar și cea mai mare creștere din aprilie 2022. Indicele PMI în industria prelucrătoare a crescut și el la 48,8 în noiembrie 2024 de la 48,5 în octombrie, conform cu așteptările pieței, în timp ce indicele PMI pentru servicii a crescut la 57 în noiembrie 2024 de la 55 în luna precedentă, cu mult peste stagnarea anticipată de piață. Indicatorul încrederii consumatorilor comunicat de Universitatea din Michigan a fost revizuit în scădere la 71,8 în noiembrie 2024 de la un nivel preliminar de 73, dar a rămas cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni, comparativ cu 70,5 în octombrie.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Dolarul american atinge noi minime ale ultimelor 12 luni, perechea principală fiind tranzacționată în cursul zilei de vineri sub valoarea de 1,0500. Datele macroeconomice pozitive din SUA au contribuit la întărirea poziției dolarului, la care s-au adăugat comentariile hawkish ale oficialilor Rezervei Federale (Fed). Președintele Fed Chicago, A. Goolsbee, a declara că „în următorul an, se pare că ratele vor ajunge la un nivel mult mai scăzut decât în prezent”, indicând totodată că ar putea avea sens să se încetinească ritmul de reducere a ratelor dobânzilor, pe măsură ce Fed se apropie de locul în care se vor stabili ratele. Pe teritoriul european, declarațiile lui Francois Villeroy de Galhau, membru în consiliul BCE, au pus și mai multă presiune pe moneda unică. Acesta a avertizat că balanța riscurilor pentru creșterea economică și inflație se înclină spre zona negativă, sugerând necesitatea reducerii în continuare a restricțiilor monetare - comentarii care au făcut euro și mai puțin atractiv pentru investitori.

    EURRON și USDRON: Finalul săptămânii nu a adus variații majore în perechea EURRON care a încheiat ziua de vineri la cursul oficial BNR de 4,9759 RON/EUR, în scădere cu 0,0007 față de ziua de joi și cu -0,01% mai puțin în variație zilnică. Dolarul a rămas pe trend ascendent, adăugând încă +0,0425 RON/USD și înregistrând o variație zilnică de +0,90%, până la un curs oficial de 4,7742.

    Date și evenimente așteptate

    Germania: Indicele Ifo al climatului de afaceri (noiembrie);

    SUA: indexul activității naționale Chicago Fed (noiembrie); indexul activității din industria prelucrătoare Dallas Fed (noiembrie).

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube