România: Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârșitul lunii august 2024 un sold de 693 601,3 milioane lei, potrivit datelor Băncii Naționale a României. Aceasta a crescut cu 0,8 la sută (0,6 la sută în termeni reali) față de luna iulie 2024, iar în raport cu august 2023 s-a majorat cu 10,8 la sută (5,4 la sută în termeni reali).
Germania: Indicele Ifo privind climatul de afaceri pentru luna septembrie indică o nouă scădere importantă în încrederea mediului de business german. În industria prelucrătoare, indicele a scăzut cu 21,6 puncte, până la cel mai scăzut nivel înregistrat în iunie 2020, iar așteptările sunt și ele pesimiste pe fondul lipsei de comenzi. În servicii, indicele climatului de afaceri a scăzut cu 3,5 puncte, însă așteptările sunt mai puține sceptice, cu o ușoară îmbunătățire a sentimentului în turism. Scăderi se înregistrează și în comerț, în timp ce sentimentul este ușor îmbunătățit în construcții, fără însă a exista un impact și în așteptări care, și în acest sector, sunt tot pesimiste.
SUA: Indicele Case-Shiller al prețurilor locuințelor din 20 de orașe din SUA pentru luna august s-a păstrat la 0% față de luna anterioară, punând capăt creșterilor înregistrate în ultimele patru luni. În evoluția anuală, indicele Case-Shiller a crescut cu 5,9% față de anul precedent în iulie 2024, încetinind față de creșterea de 6,5% din luna anterioară. Potrivit raportului Conference Board, încrederea consumatorilor a scăzut de la 105,6 în august la 98,7 în septembrie, comparativ cu consensul analiștilor de 103,8, darând astfel estimările pieței. În comunicatul său de presă, CB arată că scăderea se datorează preocupărilor „consumatorilor cu privire la piața muncii” și reacțiilor „la reducerea numărului de ore, la creșterea mai lentă a salariilor, la reducerea numărului de locuri de muncă vacante”. Nu în ultimul rând, indicele compozit al industriei prelucrătoare din Richmond, SUA, a scăzut ușor la -21 în septembrie 2024, de la -19 în august, sub previziunile de -17, indicând cel mai abrupt declin al activității fabricilor din mai 2020.
EURUSD: Într-un context volatil, USD a pierdut câștigurile de ieri, iar perechea s-a tranzacționat pe finalul sesiunii europene în jurul valorii de 1,1150 USD/EUR. Au contribuit la această întărire a monedei comunitare și datele preliminare privind PMI în zona euro, dar și datele pesimiste din SUA, în special raportul CB privind încrederea consumatorilor. Deși reuniunea Fed din septembrie abia a ieșit din lumina reflectoarelor, piața este deja în așteptarea unor noi reduceri a ratelor de către Fed la ședința din noiembrie. Cu toate acestea, guvernatorul Fed, Michelle Bowman, a indicat că nu consideră oportună o reducere a ratelor mai mare decât cea obișnuită, deoarece riscurile de creștere a inflației sunt încă prominente.
EURRON și USDRON: Variație în defavoarea leului în perechea cu moneda comunitară în ultimele 24 de ore. Cursul oficial al BNR a fost anunțat la 4.9757 (+0.0016 și variație zilnică de 30.03 %). În ce privește dolarul, leu se întărește ușor până la 4,4683 RON/USD (-0.0100 și -0.22 % variație zilnică).
Franța: încrederea consumatorilor (septembrie); cereri de șomaj (august).
SUA: vânzări de locuințe noi (august); evoluția stocurilor de petrol EIA (20/09).