Cehia: Datoria externă a Cehiei a crescut la 209290 mil. euro în trimestrul al patrulea din 2024, de la 205640 mil. euro în trimestrul al treilea.
Polonia: Masa monetară M3 a crescut cu 9,1% față de anul precedent, ajungând la 2.496,7 mld. zloți în februarie 2025, după o creștere de 9,4% în ianuarie. Vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,5% în februarie 2025 față de aceeași lună a anului trecut, inversând o creștere de 4,8% înregistrată în ianuarie și contrar așteptărilor pieței, care anticipau o creștere de 5%. Lunar, vânzările au scăzut cu 6% în februarie, după un declin sever de 17,3% în ianuarie.
Germania: PMI pentru sectorul manufacturier a crescut la 48,3 în martie 2025, de la 46,5 în februarie, depășind prognozele care indicau 47, potrivit estimărilor preliminare. Pentru prima dată din martie 2022, producătorii de bunuri au raportat o creșter, fie ea și modestă, a comenzilor noi. Totuși, comenzile de export au înregistrat un declin ușor, menținând un ritm de scădere similar cu cel din februarie. În perspectivă, așteptările privind creșterea rămân optimiste în rândul producătorilor. PMI pentru servicii a scăzut la 50,2 în martie 2025, cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni, față de 51,1 în februarie și sub așteptările pieței de 51,6. Sectorul a înregistrat cea mai pronunțată scădere a cererii din ultimul an. PMI-ul compozit flash a crescut la 50,9 în martie 2025, de la 50,4 în februarie, ușor sub prognoza de 51. Este cea mai solidă expansiune a activității din sectorul privat din ultimele zece luni, impulsionată de prima creștere a producției industriale din ultimii aproape doi ani. Presiunile inflaționiste au scăzut, iar ritmul de creștere a costurilor și prețurilor de ieșire a fost cel mai lent din octombrie încoace. În plus, încrederea în activitatea viitoare s-a îmbunătățit ușor.
Zona euro: Indicele PMI compozit al zonei euro a crescut la 49,9 în martie 2025, de la 49,2 în februarie, indicând o îmbunătățire semnificativă față de lunile anterioare. Deși rămâne sub pragul de 50 care separă contracția de expansiune, este cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni. PMI-ul pentru sectorul manufacturier a urcat la 46,6 în martie (de la 45,7 în februarie), marcând cel mai ridicat nivel din mai 2023. Este prima lună în care producția industrială a revenit pe creștere după aproape doi ani, în special datorită Germaniei, unde sectorul manufacturier a arătat semne clare de redresare. PMI-ul pentru sectorul serviciilor a fost de 50,2 în martie, ușor sub nivelul din februarie (50,3), dar încă peste pragul de 50, ceea ce indică o expansiune modestă. În Franța, acest indicator a crescut ușor, în timp ce în Germania s-a înregistrat o mică scădere.
SUA: Indicele PMI compozit S&P Global a crescut la 53,5 în martie 2025, de la minimul ultimelor zece luni de 51,6 înregistrat în februarie, indicând cea mai puternică expansiune economică din decembrie 2024, conform estimării preliminare. Creșterea a fost condusă de sectorul serviciilor, unde PMI-ul a urcat la 54,3 față de 51, pe fondul reluării activității după întreruperile cauzate de vreme din ianuarie și februarie. În schimb, sectorul manufacturier a scăzut la 49,8, de la 52,7, revenind sub pragul de expansiune, după un avans anterior impulsionat de tarife comerciale. Inflația costurilor de producție a accelerat semnificativ, ajungând la un maxim al ultimilor aproape doi ani, în special în industrie, ca urmare a tarifelor. Așteptările privind activitatea de afaceri pentru următorul an au scăzut la al doilea cel mai jos nivel din octombrie 2022 încoace, reflectând o prudență tot mai mare determinată de îngrijorările legate de cerere și de politicile administrației Trump. Indicele activității economice naționale Fed Chicago a crescut la 0,18 în februarie 2025, de la -0,08 în ianuarie, sugerând o accelerare a creșterii economice. Indicatorii legați de producție au contribuit cu +0,19 (față de +0,02 în ianuarie), contribuția categoriei „vânzări, comenzi și stocuri” a fost de -0,01 (față de -0,04), iar categoria „consum personal și locuințe” a avut o contribuție de -0,01 (față de -0,14).
EURUSD: Perechea principală dă startul săptămânii cu o tendință de depreciere bruscă, încheind sesiunea europeană de tranzacționare la 1,0795 USD/EUR, cu o variație zilnică de -0,25%. Impactul major asupra perechii l-au avut atât datele PMI din zona euro, cu creșterea semnificativă a indicelui compozit față de lunile anterioare, cât și PMI pentru serviciile din SUA care a avansat până la 54,3, suținând consolidarea monedei americane în a doua jumătate a zilei.
EURRON și USDRON: În perechile de referință pentru Leu, remarcăm aceeași tendință din piața globală. Euro a pierdut -0,01% în variația zilnică, cursul oficial al BNR fiind anunțat la 4,9766 RON/EUR, în timp ce cursul BNR pentru dolarul american a fost anunțat la 4,5865, în scădere cu -0,072 RON și variație procentuală de -0,16%.
România: indicatori monetari (februarie);
Polonia: rata șomajului (februarie);
Germania: indicele climatului de afaceri Ifo, indicele condițiilor curente Ifo și indicele așteptărilor Ifo (martie);
Zona euro: înmatriculările de autovehicule (februarie);
SUA: încrederea consumatorilor CB (martie); vânzări de locuințe noi (februarie); evoluția stocurilor de petrol API (21/03).