România: Potrivit BNR, masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârșitul lunii iunie 2024 un sold de 684 822,8 milioane lei, în scădere cu 0,7 la sută față de luna mai 2024, dar în creștere cu 9,7% față de iunie 2023.
Zona euro: Indicatorul încrederii consumatorilor din zona euro a crescut cu 1,0 puncte față de luna precedentă, ajungând la -13 în iulie 2024, cel mai ridicat nivel din februarie 2022 și depășind previziunile pieței de -13,4, conform estimărilor inițiale. În Uniunea Europeană extinsă, sentimentul consumatorilor s-a îmbunătățit cu 0,7 puncte, ajungând la -12,2.
SUA: Vânzările de locuințe existente în SUA au scăzut cu 5,4% față de luna precedentă, la o rată anualizată ajustată sezonier de 3,89 milioane de unități în iunie 2024, cel mai puternic declin lunar din 2022, la cel mai mic număr de vânzări de la începutul anului. Acesta a fost al patrulea declin lunar consecutiv al vânzărilor de locuințe existente. Redbook Index în Statele Unite a crescut cu 4,90% în săptămâna care s-a încheiat la 20 iulie 2024 față de aceeași săptămână din anul precedent.
EURUSD: Marți, dolarul american, a crescut ușor în special pe fondul schimbărilor așteptate pe piețele financiare în perspectiva planurilor economice potențiale după renunțarea la candidatură a lui Joe Biden. Cu toate acestea, evoluții majore sunt așteptate abia de azi când începe publicarea unei noi serii importante de date macroeconomice. În același timp, remarcăm optimismul în ce privește politica monetară a BCE, piața anticipând două noi reduceri ale ratelor în septembrie și, posibil, în decembrie. Pe finalul zilei, perechea principală s-a tranzacționat în scădere spre nivelul 1.0850.
EURRON și USDRON: Minime scăderi pentru leu în ambele perechi principale pe piața națională. Cursul EURRON a ajuns la 4,9729 marți, în creștere cu +0,0013 (+0,03%) față de luni, în timp ce dolarul a mai recuperat din pierdere, perechea USDRON fiind tranzacționată la nivelul de 4,5749 (+0,0104 și +0,23% variație procentuală).
Germania: Indicele GfK al încrederii consumatorilor (august); PMI HCOB - indice compozit, indice industria prelucrătoare, indice servicii (iulie);
Zona euro: PMI HCOB - indice compozit, indice industria prelucrătoare, indice servicii (iulie); discursurile bancherilor centrali BCE (Guindos);
SUA: Indicele flash S&P Global Compozit (iulie); Indicele flash S&P Global industria prelucrătoare și servicii (iulie); vânzări de locuințe noi (iulie).