Știrile dimineții - 22.11.2024

    21.11.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut în septembrie, față de luna august 2024, cu 10,2% (serie brută) și cu 1,3% (în serie ajustată). În evoluția anuală, cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a scăzut ca serie brută cu 1,8%, iar ca serie ajustată a scăzut cu 1,6%. Pentru primele nouă luni ale anului curent, statisticile indică o creștere în ritm anual de 1,6% (serie brută) și de 1,7% (serie ajustată).

    Franța: Indicatorul climatului de producție s-a îmbunătățit la 96,7 în noiembrie 2024, față de 93 în octombrie și peste așteptările pieței de 95.

    Zona euro: Încrederea consumatorilor pentru noiembrie 2024 a scăzut cu 1,1 puncte procentuale în UE și cu 1,2 puncte procentuale în zona euro, arată estimările rapide ale Eurostat, date publicității în 21 noiembrie. Cu -12,4 (UE) și -13,7 (zona euro) puncte, încrederea consumatorilor a scăzut din nou sub media sa pe termen lung. Înmatriculările de autoturisme în Uniunea Europeană au crescut cu 1,1% de la an la an, până la un maxim al ultimelor patru luni de 866 397 de unități în octombrie 2024, revenind după scăderea de 6,1% înregistrată în septembrie. Aceasta a marcat prima creștere a înmatriculărilor de autoturisme din ultimele trei luni, cu rezultate pozitive în două dintre cele patru piețe majore ale regiunii. Spania a condus cu o creștere puternică de 7,2%, în timp ce Germania și-a revenit cu 6,0% după trei luni de scăderi.

    SUA: Date peste așteptări din piața muncii din SUA în această săptămână. Numărul persoanelor care au depus pentru prima dată cereri de ajutor de șomaj a scăzut cu 6 000 față de săptămâna precedentă, ajungând la 213 000 în perioada încheiată la 16 noiembrie, cel mai mic număr din aprilie și mult sub așteptările pieței privind o creștere la 220 000. În octombrie 2024, vânzările de locuințe existente în SUA au crescut cu 3,5% față de luna precedentă, ajungând la o rată anualizată ajustată sezonier de 3,96 milioane, cifra fiind peste așteptările pieței de 3,93 milioane. Nu în ultimul rând, indicele activității manufacturiere al Fed Philadelphia a scăzut în mod neașteptat la -5,5 în noiembrie 2024, de la 10,3 în octombrie, și cu mult sub previziunile de 8. Este a doua citire negativă din ianuarie, semn că activitatea de producție din regiune a scăzut în general. 

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Perechea euro-dolar continuă să se confrunte cu dificultăți în această joi dimineață, menținându-se sub pragul de 1,0550, după o nouă zi de scădere. Perspectivele tehnice pe termen scurt rămân pesimiste. Dolarul american și-a demonstrat din nou rezistența în fața euro, susținut de creșterea moderată a randamentelor obligațiunilor americane și de atmosfera precaută din piețe. Declarațiile recente ale lui Francois Villeroy de Galhau, membru în consiliul BCE, au pus și mai multă presiune pe moneda unică. Acesta a avertizat că balanța riscurilor pentru creșterea economică și inflație se înclină spre zona negativă, sugerând necesitatea reducerii în continuare a restricțiilor monetare - comentarii care au făcut euro și mai puțin atractiv pentru investitori.

    EURRON și USDRON: Perechea EURRON a mai avansat ușor joi, când cursul oficial anunțat de BNR a fost de 4,9766 RON/EUR, în creștere cu 0,0004 față de ziua anterioară (+0,01% variație zilnică). Dolarul și-a menținut trendul ascendent remarcat la nivel global, cursul oficial al BNR fiind anunțat la 4,7317 RON/USD, cu +0,0147 mai mult decât în ziua precedentă, reprezentând o variație zilnică de +0,31%. De notat faptul că, potrivit minutei publicate de Banca Națională a României, perspectivele inflației s-au înrăutățit, cu o rată anuală estimată să atingă 4,9% la finalul lui 2024 și să rămână deasupra intervalului țintă până la începutul lui 2026. Pe piața valutară, deși cursul leu/euro s-a menținut relativ stabil în octombrie, leul a înregistrat o depreciere semnificativă față de dolar, reflectând întărirea monedei americane pe piețele internaționale. BNR avertizează că riscurile la adresa stabilității cursului de schimb sunt în creștere, fiind alimentate de deficitele gemene mari, incertitudinile fiscale, precum și de presiunile externe generate de prețurile energiei și alimentelor, în contextul secetei prelungite din 2024 și al tensiunilor geopolitice în escaladare. Deficitul de cont curent în creștere este identificat ca o vulnerabilitate majoră pentru stabilitatea prețurilor și prima de risc suveran.

    Date și evenimente așteptate

    România: Activitatea întreprinderilor din industrie, construcții, comerț și servicii de piață în anul 2023 - date provizorii

    Germania: PIB (date finale, Q3); indicele PMI HCOB compozit, manufacturier și pentru servicii (estimare rapidă, noiembrie);

    Zona euro: indicele PMI HCOB compozit, manufacturier și pentru servicii (estimare rapidă, noiembrie);

    SUA: indicele PMI S&P Global compozit, manufacturier și pentru servicii (estimare rapidă, noiembrie); sentimentul consumatorilor Michigan (date finale, noiembrie).

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube