România: Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut în august 2024, de la lună la lună, cu 6,9%, în serie brută, și cu 2,1% în serie ajustată. De la an la an, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei au crescut cu 1,9% în serie brută și cu 1,8% în serie ajustată. În primele opt luni ale anului curent, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut cu 1,9% (serie brută) și cu 1,5% în serie ajustată.
Germania: Biroul Federal de Statistică a publicat datele privind prețurile de producție pentru luna septembrie. Astfel, indicatorul PPI înregistrează o scădere de 1,4% în ritm anual în septembrie 2024, după ce în ultimele două luni scăzuse cu 0,8%. Deflația prețurilor continuă pentru a 15-a lună, pe fondul scăderii mai mari a prețurilor la energie (-6,6%), dintre care gazele naturale au scăzut cu -10,4%, iar cele pentru energia electrică cu -9,5%. Excluzând energia, prețurile de producție au crescut cu 1,2%, cele mai mari creșteri fiind înregistrate la bunurile de capital (2%), dar și la bunurile de consum 1,5%. De la lună la lună, prețurile de producție au scăzut cu 0,5%, prima scădere înregistrată după februarie a.c., depășind așteptările pieței pentru o scădere de 0,2%.
EURUSD: Euro a început bine ziua de luni, doar pentru a pierde din nou câștigurile în a doua parte a zilei. Dolarul american s-a întărit până în jurul valorii de 1,084 USD/EUR, apropiindu-se astfel de cel mai scăzut nivel îngistrat în August. Euro încă preia din așteptările pieței pentru noi reduceri de rate ale BCE în acest an, în timp ce USD beneficiază de suportul unor scăderi reduse ale ratelor de către Fed.
EURRON și USDRON: Nicio evoluție nu a fost înregistrată în perechea EURRON în cursul zilei de luni, perechea fiind tranzacționată oficial la cursul de 4,9722 (-0,0002 față de ziua anterioară), în timp ce dolarul american intră într-un ușor declin, perechea fiind tranzacționată la cursul oficial la 4,5831, cu -0,0034 și -0,07% mai puțin decât în ziua anterioară.
Zona euro: discursul lui Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene;
Germania: Discursul lui Joachim Nagel, șeful băncii centrale a țării;
SUA: indicele activității de producție din zona Richmond (octombrie).