Știrile dimineții - 2.12.2024

    02.12.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu 9,3% în octombrie a.c. față de luna septembrie, fiind eliberate un număr de 3165 autorizații. În evoluția anuală însă, numărul autorizațiilor eliberate este în creştere cu 5,4%. În primele 10 luni ale anului curent s-au eliberat 30427 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creştere cu 3,5% față de perioada similară a anului anterior.

    Germania: Vânzările cu amănuntul în Germania au crescut cu 1% în ritm anual în octombrie 2024, după o creștere revizuită în creștere de 4,2% în septembrie și comparativ cu previziunile de 3,2%. Prețurile de import din Germania au scăzut cu 0,8% de la an la an în octombrie 2024, sub așteptările pieței de o scădere de 1,2% și după o scădere de 1,3% în septembrie. Aceasta a marcat a doua lună consecutivă de scădere a prețurilor de import. Excluzând energia, costurile de import au fost cu 0,9% mai mari față de aceeași lună a anului trecut. Pe o bază lunară, prețurile de import au crescut cu 0,6% în octombrie, mai mult decât previziunile pieței de o creștere de 0,1% și revenind după o scădere de 0,4% în fiecare dintre cele trei luni anterioare. Piața muncii din Germania rămâne sub presiune în noiembrie 2024. Datele oficiale arată o creștere a numărului de șomeri la 895.000 de persoane, cu peste 100.000 mai mult față de anul trecut. În total, aproape 4,8 milioane de persoane primesc diverse forme de ajutor social, dintre care majoritatea - aproximativ 4 milioane - beneficiază de ajutorul social de bază. Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, situația este agravată de creșterea semnificativă a muncii cu program redus în septembrie, în timp ce cererea de forță de muncă rămâne scăzută. Pe piața uceniciilor, deși există un echilibru între locurile disponibile și candidați, tendința este de scădere a ofertelor din partea angajatorilor. Cu toate acestea, rata șomajului a rămas neschimbată, la 6.1% în noiembrie 2024.

    Zona euro: Rata anuală a inflației în zona euro a accelerat pentru a doua lună la 2,3% în noiembrie 2024 de la 2% în octombrie, conform așteptărilor pieței, potrivit estimării rapide. Inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale alimentelor, energiei, alcoolului și tutunului, a rămas la 2,7%, la fel ca în luna precedentă și a contrazis așteptările privind o nouă creștere la 2,8%. Comparativ cu luna precedentă, IPC a scăzut cu 0,3%, după o creștere de 0,3% în octombrie. În ce privește așteptările mediane privind inflația în următoarele 12 luni în zona euro, acestea au crescut pentru prima dată în ultimele nouă luni la 2,5% în octombrie 2024, de la 2,4% în septembrie, cel mai scăzut nivel din septembrie 2021. 

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: După Ziua Recunoștinței și o zi scurtă de tranzacționare, vineri, Principala pereche valutară s-a menținut într-un interval de 1,054-1,060 USD/EUR, cu un Euro marginal mai puternic, reușind să depășească la finalul zilei de tranzacționare valoarea de 1,055 USD/EUR.

    EURRON și USDRON: Euro continuă să se aprecieze ușor în raport cu moneda națională, cursul oficial pentru ziua curentă fiind de 4,9771 RON/EUR, cu +0,0002 mai mult decât la finalul săptămânii anterioare. În perechea USDRON, variația este mai mare în favaorea monedei naționale. Cursul oficial anunțat de BNR este de 4,7129 în scădere cu -0,0070 RON/USD și având o variație zilnică de -0,1483%.

    Date și evenimente așteptate

    Polonia: indicele PMI în sectorul de producție (noiembrie);

    Zona euro: indicele PMI în sectorul prelucrător (noiembrie); rata șomajului (octombrie);

    Germania: indicele PMI în sectorul prelucrător (noiembrie);

    SUA: indicele ISM în sectorul prelucrător (noiembrie); indicele PMI în sectorul prelucrător (noiembrie).

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube