România: În ciuda creșterii volumului lucrărilor de construcţii în martie cu 43,7% față de februarie 2024 (creștere ca serie ajustată de 9,1%), volumul construcțiilor în primul trimestru din 2024 versus perioada similară din 2023 a scăzut ca serie brută cu 7,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,9%.
SUA: Discursurile bancherilor americani au fost mai puțin optimiste decât se aștepta. L. Mester, guvernatoarea Fed din Cleveland, a susținut că este puțin probabil ca Fed să aplice trei scăderi ale dobânzilor cheie în cursul anului curent, în timp ce R. Bostic, guvernatorul Fed din Altanta este de părere, din discuțiile cu oamenii de afaceri, că economia americană încetinește, „chiar dacă într-un ritm glacial”, ceea ce ar trebui să contribuie la continuarea reducerii treptate a inflației.
EURUSD: Dolarul a recuperat pierderile de săptămâna trecută și s-a repoziționat mai puternic în perechea valutară principală, aceasta tranzacționându-se la valoarea de 1,087 USD/EUR. Ne așteptăm ca în următoarea perioadă, în care mai mulți indici PMI vor fi publicați (inclusiv cel din zona euro pentru aprilie), perechea să varieze mai mult, în special pe finalul săptămânii.
EURRON și USDRON: Ambele perechi valutare sunt pe scădere în ultimele 24 de ore. Se păstrează tendința diferenței în evoluție în perechea pe care Leul o face cu EUR versus USD. Cursul oficial anunțat pentru RON/EUR este de 4.9748 (variație negativă de 0.0003, respectiv de -0.01 %). Prin comparație, perechea USDRON are o variație negativă de -0,22%, adică -0,0102 și un curs oficial de 4,577. În piața SPOT (cursurile Akcenta), EUR se tranzacționează între 4,9540(cumpărare) și 4,9933 (vânzare), iar USD între 4,5608(cumpărare) și 4,5976(vânzare). Ambele perechi arată un trend de depreciere a leului.
Zona euro: Conturile curente (martie), balanța comercială (martie).
Germania: Prețurile producătorilor industriali (aprilie, an/an, l/l)
SUA: discursurile bancherilor centrali (Fed) - Barr, Waller, Jefferson.