Știrile dimineții - 21.03.2025

    21.03.2025

    Image

    Evenimente cheie

    România: Cele mai recente date INS arată că în luna ianuarie 2025, cifra de afaceri din industrie a înregistrat o scădere de 7,1% față de luna precedentă și de 0,4% comparativ cu ianuarie 2024. Industria extractivă a fost singura care a crescut anual cu 16,3%, în timp ce industria prelucrătoare a scăzut cu 1%. Pe marile grupe industriale, scăderile cele mai mari s-au înregistrat în industria energetică și cea a bunurilor de capital, în timp ce bunurile de folosință îndelungată și bunurile de uz curent au crescut. Comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut cu 2,8% față de decembrie 2024 și cu 3,5% comparativ cu ianuarie 2024. Scăderea s-a datorat în principal diminuării comenzilor în industria bunurilor de capital, în timp ce comenzile pentru bunurile de folosință îndelungată au înregistrat o creștere semnificativă. În domeniul construcțiilor, volumul lucrărilor a scăzut cu 67,2% față de luna anterioară, însă a crescut cu 30,8% comparativ cu ianuarie 2024. Creșteri importante s-au înregistrat în sectorul construcțiilor noi, reparațiilor capitale și întreținerii. În funcție de tipul construcțiilor, cele rezidențiale au avut cea mai mare creștere anuală (+71,3%), urmate de construcțiile inginerești și cele nerezidențiale.

    Polonia: Producția industrială a scăzut cu 2% în februarie 2025 față de aceeași lună a anului precedent, situându-se sub așteptările pieței, care estimau un declin de 1,1%. Prețurile producției indsutriale au scăzut cu 1,3% în februarie 2025 comparativ cu anul precedent. Numărul angajărilor în sectorul corporativ a scăzut cu 0,9% anual, ajungând la 6,45 milioane de persoane, în același ritm ca în luna anterioară și conform estimărilor pieței. Totodată, salariile din sectorul corporativ au crescut cu 7,9% anual, o încetinire față de creșterea de 9,2% din luna precedentă și sub estimările pieței de 8,7%. În bază lunară, salariile au crescut cu 1,5%, din cauza unor plăți mai mari, inclusiv ajustări salariale, bonusuri anuale și alte beneficii, premii pentru vechime, plata orelor suplimentare și indemnizații de pensionare. De la începutul anului, salariile din sectorul corporativ au înregistrat o creștere de 8,7%.

    Germania: Prețurile producției din Germania au crescut cu 0,7% în februarie 2025 față de aceeași lună a anului anterior, accelerând de la 0,5% în ianuarie, dar sub așteptările pieței de 1%. Totuși, acesta a fost al patrulea lună consecutivă de inflație a prețurilor producției, impulsionată în principal de creșterea prețurilor bunurilor de consum nondurabile (+3,0%) și a bunurilor de consum durabile (+1,2%). Lunar, indicele prețurilor producției a scăzut neașteptat cu 0,2%, marcând a treia lună consecutivă de declin, după o scădere de 0,1% în ianuarie și ratând estimarea consensului, care prognoza o creștere de 0,1%.

    Zona euro: În ianuarie 2025, comparativ cu decembrie 2024, volumul lucrărilor din construcții, ajustat sezonier, a crescut cu 0,2% în zona euro și a scăzut cu 0,2% în UE, conform primelor estimări Eurostat. În evoluția anuală, volumul lucrărilor de construcții a rămas stabil în zona euro și a crescut cu 0,2% în UE. Datele pentru luna decembrie 2024 au fost revizuite, astfel că potrivit cifrelor finale volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 0,4% în zona euro și cu 0,7% în UE.

    SUA: Indicele Fed Philadelphia arată că activitatea manufacturieră a continuat să se extindă, deși într-un ritm mai moderat. Indicele general de activitate a scăzut la 12,5, de la 18,1 în februarie, marcând a doua scădere consecutivă. Deși indicatorii pentru comenzile noi și livrări au scăzut, aceștia au rămas pozitivi, sugerând o expansiune mai puțin răspândită. Pe de altă parte, indicele ocupării forței de muncă a crescut semnificativ, atingând 19,7, cel mai înalt nivel din octombrie 2022, indicând o creștere a angajărilor în sectorul manufacturier. Indicele prețurilor plătite a crescut la 48,3, cel mai ridicat nivel din iulie 2022, indicând presiuni inflaționiste continue asupra costurilor de producție. În ceea ce privește perspectivele pentru următoarele șase luni, indicatorii sugerează așteptări puțin optimiste, reflectând o incertitudine crescută în rândul companiilor. Deficitul contului curent al SUA s-a redus cu 6,3 miliarde de dolari (-2,0%), ajungând la 303,9 miliarde de dolari în trimestrul IV al anului 2024, față de un deficit revizuit de 310,3 miliarde de dolari în trimestrul III, depășind estimările pieței care indicau un decalaj de 325,5 miliarde de dolari. Pe parcursul întregului an 2024, deficitul contului curent s-a extins cu 25,2%, ajungând la 1,13 trilioane de dolari, reprezentând 3,9% din PIB. Cererile inițiale pentru șomaj în SUA au crescut cu 2.000, ajungând la 223.000 în a doua săptămână a lunii martie, ușor sub așteptările pieței de 224.000, menținându-se la niveluri istorice reduse. Aceste date sugerează în continuare că piața muncii din SUA rămâne solidă, în ciuda unei politici monetare restrictive prelungite și a unui set de date economice mai pesimiste din primul trimestru al anului. Vânzările de locuințe existente în SUA au crescut cu 4,2% față de luna precedentă, ajungând la o rată anualizată ajustată sezonier de 4,26 milioane de unități în februarie 2025, recuperându-se după o scădere revizuită de 4,7% din luna precedentă și depășind semnificativ estimările pieței, care prognozau o reducere la 3,95 milioane de unități.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Perechea principală a intrat joi pe un curs corectiv, scăzând până aproape de nivelul de 1,08 USD/EUR, cu o tendință care ar putea continua și în perioada următoare. Dolarul american a fost sprijinit de declarațiile lui J. Powell, șeful Fed, care a remarcat că războiul comercial al președintelui D. Trump poate avea un impact tranzitoriu asupra prețurilor de consum, dar și de o reconfirmare a unei scăderi anticipate de 50 de puncte de bază a ratelor dobânzilor cheie de către Fed în acest an. Sesiunea de tranzacționare a fost marcată și de declarațiile președintei BCE, Ch. Lagarde, care a discutat despre riscurile economice ale unui posibil război comercial dintre SUA și zona euro. Ea a avertizat că un tarif de 25% impus de SUA asupra importurilor europene ar putea reduce creșterea economică a zonei euro cu 0,3-0,5 puncte procentuale și ar crește inflația cu 0,5%. Lagarde a subliniat importanța unei integrări comerciale mai profunde pentru a atenua efectele negative. Totodată, Ch. Lagarde a subliniat că incertitudinea crescută ar putea reduce investițiile și exporturile mai mult decât se anticipase anterior. Cu toate acestea, se așteaptă ca creșterea să fie susținută de venituri mai mari și de costuri de împrumut mai mici. De asemenea, exporturile ar trebui să beneficieze de cererea globală în creștere, deși acest lucru depinde de evoluțiile politicilor comerciale internaționale. ​

    EURRON și USDRON: În perechea EURRON, mișcările au fost nesemnificative. Cursul oficial a fost fixat la 4,9768 RON/EUR, cu doar -0,0001 RON mai mic decât în ziua anterioară. USD s-a consolidat însă, crescând cu +0,0213 RON (variație procentuală de +0,47%), până la un curs oficial de 4,5871 RON/USD.

    Date și evenimente așteptate

    România: cifra de afaceri în comerțul cu autovehicule și motociclete (ianuarie); cifra de afaceri în serviciile de piaţă prestate în principal populaţiei (ianuarie);

    Cehia: încrederea mediului de afaceri și încrederea consumatorilor (martie); datoria externă (Q4, 2024);

    Zona euro: conturi curente (ianuarie); încrederea consumatorilor (estimare rapidă, martie).

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2025 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube