România: În luna iulie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna iunie 2024, ca serie brută, cu 0,1%, iar ca serie ajustată, cu 0,9%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 2,5% de la an la an în iulie, iar ca serie ajustată a scăzut cu 2,3%. În primele șapte luni ale anului curent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 2,7% față de perioada similară din anul anterior, iar ca serie ajustată a scăzut cu 2,5%.
Zona euro: Prețurile de consum de bază în zona euro au crescut cu 2,80% în august 2024 față de aceeași lună din anul precedent. Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut la 2,2% în august 2024, cel mai scăzut nivel din iulie 2021, de la 2,6% în luna precedentă, corespunzând estimării preliminare. Potrivit noilor estimări BCE, rata medie a inflație va fi de 2,5% în 2024, 2,2% în 2025 și 1,9% în 2026. Producția în construcții în zona euro a scăzut cu 2,20 % în iulie 2024 față de aceeași lună a anului precedent.
SUA: Rezerva Federală a decis scăderea ratelor cu 50 puncte de bază, până la un interval de 4,75% - 5,00%. Dacă scăderea nu era neașteptată, surpriza a venit din procent, majoritatea pieței anticipând o scădere mai prudentă, de doar 25 puncte. „Această decizie reflectă încrederea noastră din ce în ce mai mare că, printr-o recalibrare adecvată a politicii noastre, soliditatea pieței muncii poate fi menținută.” a susținut J. Powell, șeful Fed, în conferința de presă care a urmat reuniunii. Evoluția ulterioară a ratelor depinde de statisticile macroeconomice viitoare. Noua prognoză macroeconomică a suferit, de asemenea, o schimbare mai semnificativă. Este anticipată o scădere mai rapidă a inflației, un șomaj mai ridicat și reduceri mai rapide ale ratelor. În concluzie, o reducere a ratei de 50 de puncte și reduceri mai rapide ale ratei în acest an și anul viitor (conform noii previziuni), în opinia noastră, creează loc pentru o slăbire suplimentară a dolarului, mai ales dacă cifrele de pe piața muncii se deteriorează în continuare.
EURUSD: Perechea principală a fost suprinzător de rezilientă după decizia de politică monetară a Fed, de miercuri. EUR/USD s-a tranzacționat într-un interval îngust în jurul valorii de 1,118, iar USD nu a slăbit considerabil imediat după reuniune, fiind tranzacționat în jurul valorii de 1,113 USD/EUR imediat după conferință.
EURRON și USDRON: Perechea EURRON crește din nou, cursul oficial BNR anunțat miercuri fiind de 4,9746, cu +0,0008 mai mult decât marți și o variație zilnică de +0,02%. În perechea cu dolarul american, Leul continuă să se întărească minimal, până la valoarea de 4,4657 (-0,0005 și variaței zilnică de -0,01%).
Germania: balanța de plăți de cont curent (iulie);
SUA: Noi cereri săptămânale de șomaj (până la 14/9), Indicele activității manufacturiere în zona Philadelphia (septembrie), Vânzări de locuințe mai vechi (august), Indicele de dezvoltare economică a SUA (august).