Știrile dimineții - 16.10.2024

    16.10.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Minuta ședinței de politică monetară a BNR din 4 octombrie arată că rata anuală a inflației a crescut în iulie 2024 la 5,42%, dar a scăzut ușor în august la 5,10%, fiind totuși peste nivelul prognozat. Aceasta a fost influențată de creșterea prețurilor la alimente și energie din cauza secetei și a majorării tarifelor la gaze naturale. Inflația de bază (CORE2 ajustat) a crescut în august la 5,8%, influențată de majorarea prețurilor alimentelor procesate și de costurile salariale ridicate, care au fost transferate asupra prețurilor de consum. Activitatea economică a încetinit în trimestrul II 2024, se mai arată în minuta reuniunii, iar consumul gospodăriilor a fost factorul principal care a susținut creșterea PIB-ului la 0,8% comparativ cu anul precedent. Totodată, tensiunile pe piața muncii continuă, cu un ritm ridicat de creștere a salariilor, ceea ce adaugă presiuni inflaționiste și afectează competitivitatea externă. În acest context, Consiliul guvernatorilor BNR a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,50% și a altor rate aferente, subliniind importanța stabilității prețurilor și a monitorizării constante a evoluțiilor interne și internaționale.

    Zona euro: Producția industrială a crescut cu 1,8% de la o lună la alta în august 2024, cea mai mare creștere din februarie 2023 și revenind după o scădere revizuită în creștere de 0,5% în iulie, comparativ cu așteptările pieței de 1,7%. În bază anuală, producția industrială a crescut ușor cu 0,1%, după o scădere de 2,1% în iulie. Indicatorul ZEW al sentimentului economic pentru zona euro a crescut cu 10,8 puncte până la 20,1 în octombrie 2024, atingând cel mai ridicat nivel din iulie și depășind așteptările pieței de 16,9. Această evoluție pozitivă vine după trei luni de scădere.

    Germania: Indicatorul ZEW al sentimentului economic a depășit așteptările analiștilor, urcând la 13,1 în octombrie 2024, de la 3,6 în septembrie (cel mai scăzut nivel din octombrie 2023). Creșterea se datorează în principal „așteptării unor rate stabile ale inflației și perspectivei asociate de noi reduceri ale ratei dobânzii de către BCE. Semnale pozitive vin, de asemenea, de pe piețele de export ale Germaniei”, în opinia președintele ZEW, profesorul Achim Wambach. În paralel, evaluarea situației economice din Germania a continuat să se înrăutățească (-86,9, cel mai scăzut nivel din mai 2020 față de -84,5 în septembrie).

    SUA: Indicele Empire State Manufacturing din New York a scăzut puternic la -11,9 în octombrie 2024, în scădere de la 11,5 în septembrie, un declin neașteptat de negativ pentru analiști care așteptau ca indicatorul să se situeze la 3,8. Este cea mai slabă citire din mai a anului curent, indicând o nouă contracție în statul New York și într-un ritm solid.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Perechea EUR/USD s-a luptat marți să se păstreze în intervalul apropiat valorii de 1,0900, după ce a atins temporar un nou minim al ultimelor două luni (1,0884 versus 1,115 USD/EUR în septembrie). Dolarul american (USD) a rămas ofertant pe parcursul zilei, dar a pierdut teren după intrarea datelor din zona euro, cel mai mare avans fiind înregistrat după citirea indicatorului ZEW din Germania și zona euro.

    Date și evenimente așteptate

    Cehia: Prețurile producției industriale (septembrie)

    Polonia: Indicele prețurilor de consum - componenta de bază (septembrie)

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube