Zona euro: În aprilie, producția industrială din zona euro a scăzut cu 3% față de anul precedent, după o scădere revizuită de 1,2% în luna precedentă și în comparație cu estimările pieței, care indicau o scădere de 1,9%. În ce privește evoluția pe bază lunară, producția industrială din zona euro a scăzut cu 0,1% în aprilie 2024, inversând creșterea revizuită în scădere de 0,5% din luna precedentă și sub creșterea prognozată de 0,2%. Producția de bunuri intermediare a continuat să scadă (-0,4% față de -0,2% în martie), în timp ce producția de bunuri de capital a avansat într-un ritm mai lent (0,7% față de 0,9%). În schimb, producția și-a revenit în cazul energiei (0,4% vs -0,1%), al bunurilor de consum durabile (0,3% vs -0,6%) și al bunurilor de consum nedurabile (3,4% vs -2,7%). La nivel anual, producția s-a contractat cu 3% față de anul precedent în aprilie, după o scădere revizuită de 1,2% în luna precedentă și comparativ cu estimările pieței, care indicau o scădere de 1,9%.
Germania: Prețurile angro din Germania s-au redus cu 0,7% în mai 2024, de la o scădere de 1,8% în luna precedentă, în ritm anual, ceea ce reprezintă o atenuare. Aceasta a fost cea de-a 13-a lună consecutivă de scădere a prețurilor de producție, dar cel mai slab ritm din această secvență, pe fondul reducerii costurilor produselor chimice (-13,9%), a fierului, oțelului și a semifabricatelor din metale feroase (-12,1%), a cerealelor, tutunului nefabricat, semințelor și furajelor (-5,1%) și a laptelui, produselor lactate, ouălor, grăsimilor și uleiurilor comestibile (-5,1%). Pe bază lunară, prețurile cu ridicata au crescut ușor cu 0,1% în mai, cea mai slabă creștere din ultimele trei luni, după o creștere de 0,1% în aprilie și un consens de 0,3%.
Spania: Rata anuală a inflației în Spania a crescut pentru a treia lună, ajungând în mai la un nivel maxim de peste un an, de la 3,3% în aprilie la 3,6%, în conformitate cu estimările anterioare, în timp ce rata anuală a inflației de bază, excluzând elementele volatile (alimente, energie), a fost de 3% în mai, în creștere de la 2,9% în aprilie. Indicele prețurilor de consum în Spania a crescut cu 0,30% în luna mai 2024 față de luna precedentă.
SUA: Indicele prețurilor de producție (PPI) pentru cererea finală din SUA a crescut cu 2,2% în mai, în ritm anual, conform datelor Biroului de Statistică al Muncii din SUA, publicate joi, 13 iunie. Rezultatul se situează sub așteptările pieței de 2,5%. Indicele anual al prețurilor de bază PPI a crescut cu 2,3% în aceeași perioadă, situându-se sub creșterea din aprilie și sub așteptările pieței de 2,4%. Pe o bază lunară, PPI a scăzut cu 0,2%, în timp ce PPI de bază a rămas neschimbată. Prețurile la poarta fabricii din SUA au scăzut cu 0,2% în luna mai 2024, față de așteptările pieței care anticipau o creștere de 0,1% și după o creștere de 0,5% în aprilie. Prețurile pentru bunuri au scăzut cu 0,8%, cea mai mare scădere din octombrie 2023. Prețurile de bază ale producătorilor din Statele Unite, care exclud costurile cu alimentele și energia, au rămas neschimbate în luna mai 2024, după o creștere de 0,5% în aprilie și sub așteptările pieței, care estimau o creștere de 0,3%. În ce privește piața muncii, numărul cererilor de ajutor de șomaj din Statele Unite a crescut cu 30.000 față de săptămâna precedentă, ajungând la 1.820.000 în perioada încheiată la 1 iunie, cel mai mare din ultimele aproape cinci luni. Numărul persoanelor care au solicitat indemnizații de șomaj în SUA a crescut cu 13.000, la 242.000, în săptămâna încheiată la 8 iunie, cu mult peste așteptările pieței de 225.000, înregistrând cel mai ridicat nivel din august 2023, ceea ce indică faptul că piața muncii din SUA încă se confruntă cu probleme serioase.
EURUSD: Perechea continuă să se afle în scădere, pentru a doua zi consecutivă, tranzacționându-se în jurul valorii de 1,0730. Analiza tehnică a unui grafic zilnic sugerează o tendință de scădere pentru pereche, sub pragul inferior pe care piața l-a înregistrat în ultimul timp, fiind influențată de datele mai slabe din piața muncii, dar și de cifrele macroeconomice din zona euro.
EURRON și USDRON: Dolarul își reia tendința de slăbire după ziua de joi și pierde 0,5% în paritatea cu Leul, ajungând la un curs oficial de 4,6060 (-0,0230 față de ziua anterioară. În același timp, Euro revine în tendința de întărire, în ciuda datelor mai slabe publiciate ieri, și câștigă un minimum de 0,01% (+ 0,0006 față de ziua anterioară) până la un curs oficial de 4,9772.
Zona euro: balanța comerțului internațional (mai); discursurile bancherilor BCE (Guindos, Lane, Schnabel, Lagarde);
Franța: rata inflației (an/an, lună/lună - date finale mai);
Japonia: ședința de politică monetară a Băncii Japoniei;
SUA: Sentimentul încrederii consumatrorilor Michigan (mai).