Zona euro: În așteptarea datelor finale de joi pentru zona euro și după prima reducere a ratelor din acest an, bancherii BCE au continuat declarațiile referitoare la prognozele în zona euro. Olli Rehn (BCE) a declarat marți că "politica monetară a atenuat presiunile asupra prețurilor", adăugând și că "s-au înregistrat progrese considerabile în ceea ce privește aducerea inflației la nivelul țintit". Președintele Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a declarat și el că inflația în Franța va fi sub 2% și, începând de anul viitor, chiar și la 1,7% - cifre care susțin și poziția acestuia cu privire la direcția generală a BCE.
Germania: Datele CPI finale pentru luna mai nu au adus modificări față de datele preliminare și arată o creștere a indicelui CPI de la 2,4% în aprilie la 2,8% YoY în mai. Tot în aprilie, Germania a înregistrat un excedent de cont curent de 25900 milioane EUR.
Marea Britanie: În aprilie, PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,6% YoY față de 0,7% YoY în aprilie. Deficitul comercial al Marii Britanii s-a adâncit până la un maxim de aproape doi ani, de 6,75 miliarde de lire sterline în aprilie 2024, față de 1,10 miliarde de lire sterline în martie. Importurile au crescut cu 7,2%, până la un nivel aproape maxim al unui an, de 76,9 miliarde de lire sterline, în timp ce exporturile au scăzut cu 0,7%, până la 70,1 miliarde de lire sterline. Producția industrială în Regatul Unit a scăzut cu 0,40% în aprilie 2024 față de aceeași lună a anului precedent.
SUA: Inflația CPI din SUA a decelerat de la 3,4% în aprilie la 3,3% YoY în mai, în timp ce inflația CPI de bază a decelerat de la 3,6% la 3,4% YoY, o scădere care a depășit așteptările pieței. Ședința de politică monetară a Fed nu a surprins. Ratele dobânzilor au rămas aceleași ca la ședința anterioară, în intervalul 5,25 - 5,50%, FOMC reiterând faptul că banca centrală trebuie să aibă mai multă încredere în revenirea inflației la țintă înainte de a reduce ratele.
EURUSD: Noua prognoză grafic dot-plot indică spre o singură reducere a ratelor din acest an, cu doar 25 puncte de bază, față de așteptările din martie ale pieței care sugerau trei reduceri. Față de ziua precedentă perechea a crescut cu circa 0,7%, ajungând să se stabilize pe finalul zilei în jurul valorii de 1,0800, în anticiparea ultimelor date macroeconomice din această săptămână, respectiv indicele producției industriale în zona euro.
EURRON și USDRON: Cifrele de miercuri din piața financiară nu au produs nicio modificare în cele două perechi principale pentru RON. Atât Eur, cât și USD, au rămas pe teren neutru, cu cele mai mici variații din ultimele zile. Perechea EURRON a rămas la 4,97966 (-0,0001 față de ziua anterioară), iar perechea USDRON s-a menținut la 4,6290 având o variație negativă de doar 0,0005 și 0,01% față de ziua anterioară de tranzacționare.
Zona euro: producția industrială (aprilie);
SUA: prețurile producției industriale (mai), noi cereri săptămânale de ajutor de șomaj (până la 8/6).