România: În anul 2023, fluxul net de investiții străine directe (ISD) în România a înregistrat valoarea de 6 748 milioane euro, în scădere cu 36,3 la sută față de valoarea record consemnată în anul precedent (10 039 milioane euro), raportează BNR. Germania continuă să domine clasamentul investitorilor finali, ponderea lor scăzând ușor până la 14,5 la sută din soldul ISD față de 2022, în timp ce principala țară imediată prin care se investește în România rămâne Țările de Jos, cu 20,5 la sută din totalul indicatorului.
Germania: Rata anuală a inflației a scăzut la 1,6% în septembrie 2024, sub previziunile de 1,7%, de la 1,9% în august, arată estimările preliminare din Germania și a rămas la același nivel (evoluție 0%) de la o lună la alta. Tot în estimările preliminare, rata anuală a inflației armonizată la nivelul UE a scăzut la 1,8% în septembrie 2024, cel mai scăzut nivel din februarie 2021, de la 2% în august și sub previziunile de 1,9%. Prețurile de import au rămas neschimbate la -0,40 la sută în august, de la lună la lună, în timp ce în bază anuală au crescut cu 0,2% în august 2024, mult mai lent decât creșterea de 0,9% înregistrată în iulie.
SUA: PMI Chicago a crescut ușor la 46,6 în septembrie 2024, de la 46,1 în august, peste previziunile care indicau o creștere mai moderată (46,2). O notă optimistă este dată și de evoluția indicatorului industriei prelucrătoare Dallas Fed care a crescut ușor la -9 în Septembrie, indicând cel mai scăzut pesimism înregistrat în acest sector din Ianuarie 2023.
EURUSD: Perechea EUR/USD s-a confruntat cu o presiune crescută în cursul zilei de luni și s-a tranzacționat în scădere față de valorile de vineri, ajungând până la un minim de 1,114 USD/EUR. În următoarele zile se așteaptă o volatilitate crescută a monedei Euro, în contextul publicării datelor preliminare IAPC pentru luna septembrie. În plus, recenta declarație a șefei BCE, Ch. Lagarde, a indicat către o creștere temporară a inflației în zona euro în ultimul trimestru al acestui an, cu o notă de optimism cu privire la revenirea rapidă către ținta de 2%. Lagarde a rămas încrezătoare că piața muncii este rezistentă, dar se așteaptă la o decelerare suplimentară a creșterii locurilor de muncă.
EURRON și USDRON: Leul începe săptămâna cu un ușor avans, cursul oficial anunțat de BNR fiind de 4,9756 (-0,0004 și -0,01% variație zilnică). Dolarul american își păstrează volatilitatea crescută și pierde din nou teren în fața monedei naționale. Cursul oficial USDRON pentru ziua de luni a fost de 4,4451 (-0,0161 și - 0,36% variație zilnică).
Zona euro: rata inflației (date finale, septembrie); IPC (estimare rapidă, septembrie);
Germania: PMI HCOB pentru industria prelucrătoare (septembrie);
SUA: PMI S&P Global pentru industria prelucrătoare (septembrie); PMI ISM pentru industria prelucrătoare (septembrie); numărul angajaților în sectorului manufacturier ISM (septembrie); locuri de muncă vacante JOLTS (august); stocuri de petrol API (27/09).