Zona euro: Începutul de săpătămână este sărac în date macroeconomice. De remarcat doar indicele Sentix pentru zona euro care a scăzut la -17,5 în decembrie, de la -12,8 în noiembrie, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2023. Indicele a înregistrat un declin mai mare decât cel anticipat. „În urma anunțării unor noi alegeri pentru Bundestag-ul german, nu există nicio stare de optimism”, arată sondajul citat de Reuters, adăugându-se că în ceea ce privește prima economie europeană «recesiunea rămâne omniprezentă». Așteptările au scăzut la -5,8 în decembrie, de la -3,8 puncte luna trecută, iar scorul situației actuale pentru uniunea monetară a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii peste doi ani, ajungând la -28,5 în decembrie, de la -21,5 în noiembrie.
EURUSD: Perechea EUR/USD a oscilat luni în jurul valorii de 1,0560 USD/EUR, pe un fundal lipsit de date cheie, în așteptarea deciziilor de politică monetară ale băncilor centrale programate pentru a doua parte a săptămânii (BCE). Se anticipează că Banca Centrală Europeană va reduce ratele dobânzilor cu câte 25 de puncte de bază (bps), în condițiile în care datele economice recente au indicat o creștere slabă a economiei europene.
EURRON și USDRON: Perechea EURRON este într-o ușoară scădere la începutul săptămânii, cu o variație de −0,0056 RON/EUR (-0,11% variație procentuală pe 24 de ore), până la un curs oficial de 4,9717 RON/EUR. Între timp, leul a mai recuperat din pierderi și în perechea cu dolarul american pentru care BNR a anunțat ieri un curs oficial de 4,6980 RON/USD, cu -0,0053 RON/USD scădere și variație zilnică de -0,11%.
România: comerțul internațional (octombrie);
Germania: rata inflației (noiembrie); rata armonizată a inflației (noiembrie); reuniunea ECOFIN.