- În ceea ce privește statisticile macroeconomice din România, în luna aprilie au fost publicate prețurile producției industriale, care au scăzut cu 3,96 % an/an. Datele din martie au fost apoi ușor revizuite la -8,00 % a/an (de la -7,94 % a/an). Astfel, prețurile din industria românească au scăzut pentru a zecea lună consecutiv, deși s-a înregistrat o încetinire a acestui declin (în aprilie, prețurile au scăzut în cel mai redus ritm din septembrie 2023). De asemenea, a fost publicat sondajul BCR PMI din luna mai pentru sectorul manufacturier. Indicele a crescut la 52,0 puncte de la 51,5 puncte în aprilie, în creștere pentru a doua lună consecutivă. Potrivit sondajului, sectorul manufacturier românesc dă semne clare de redresare.
- Așa cum era de așteptat, Banca Centrală Europeană (BCE) și-a început ciclul de reducere a ratelor, reducând ratele pentru prima dată din 2019, cu 25 de puncte de bază (rata principală 4,25 %, rata depozitelor 3,75 %). BCE nu s-a angajat la nicio traiectorie a ratei dobânzii, dar dorește să mențină o politică restrictivă. În noua prognoză, a revizuit în creștere inflația globală și de bază pentru acest an și anul viitor (2024: inflația globală 2,5 %, inflația de bază 2,8 %; 2025: inflația globală 2,2 %, inflația de bază 2,1 %). Creșterea PIB-ului în acest an a fost, de asemenea, revizuită în sus (de la 0,6 % la 0,9 %). Datele de pe piața muncii din SUA au fost, de asemenea, demne de luat în seamă. Raportul ADP din luna mai a fost dezamăgitor, cu doar 152 de mii de locuri de muncă create, în loc de 173 de mii de locuri de muncă așteptate. Raportul JOLTS din luna mai a adus, de asemenea, o surpriză neplăcută (un număr mai mic de locuri de muncă JOLTS pentru aprilie - 8,06 milioane, față de o estimare de 8,37 milioane). Mai semnificativ, numărul de noi cereri săptămânale de ajutor de șomaj a crescut la 229 mii (estimare de piață 220 mii), cel mai mare de la începutul lunii mai (232 mii - un maxim al ultimelor opt luni). Datele indică o răcire a pieței forței de muncă și cresc probabilitatea unei reduceri a dobânzii Fed. Raportul NFP din luna mai, publicat astăzi (7/6), va fi important.
- Pe principala pereche valutară, euro s-a descurcat bine la nivel agregat. Luni dimineață s-a tranzacționat sub nivelul de 1,085 USD/EUR, iar joi euro a încheiat peste acest nivel. Ședința de joi a BCE nu a avut un impact major asupra eurodolarului (rezultatul era deja pe deplin evaluat de piețe, șeful Ch. Euro s-a întărit imediat după ședință până la nivelul de 1,090 USD/EUR, dar ulterior a cedat câștigurile.
- Perechea valutară RON/EUR s-a tranzacționat săptămâna trecută în intervalul 4,97 - 4,98 RON/EUR.
- Față de dolar, RON s-a situat în intervalul 4,56 - 4,60 RON/USD. La nivel agregat, RON s-a întărit ușor, iar joi după-amiază se situa la 4,57 RON/USD.
Autorul articolului:
Miroslav Novák
Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.