- Calendarul macroeconomic românesc a fost aproape gol săptămâna trecută. De remarcat au fost cele mai recente date Eurostat pentru luna februarie, potrivit cărora România continuă să fie printre țările cu cea mai mare inflație de consum din Uniunea Europeană. Aceasta a atins 5,2 % an/an în februarie (cel mai ridicat nivel a fost atins de Ungaria, cu 5,7 % an/an). Potrivit Băncii Centrale Române (BNR), deficitul de cont curent a crescut cu 16 % față de ianuarie (1,64 miliarde EUR).
- Pe principalele perechi valutare, dolarul american s-a descurcat bine în ansamblu. Euro a câștigat în prima jumătate a săptămânii, consolidându-se de la 1,088 USD/EUR la 1,095 USD/EUR (un maxim al ultimelor cinci luni pentru euro). Chiar înainte de reuniunea Rezervei Federale a SUA (Fed) de miercuri seară, tranzacțiile se plasaseră deja sub nivelul de 1,090 USD/EUR. Joi, dolarul s-a adâncit sub nivelul de 1,085 USD/EUR, iar în cursul după-amiezii euro a reușit să șteargă o parte din pierderi și a terminat la acest nivel.
- Perechea RON/EUR a fost tranzacționată la 4,98 RON/EUR.
- Față de USD, RON a reușit inițial să se întărească, îndreptându-se spre RON/USD 4,55 în prima jumătate a săptămânii. Cu toate acestea, a dat înapoi aceste câștiguri și s-a îndreptat spre RON/USD 4,60 joi. a reușit să șteargă o parte din pierderi și tranzacționarea a fost sub acest nivel în după-amiaza.
Autorul articolului:
Miroslav Novák
Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.