- Eurostat a publicat datele finale privind inflația de consum din octombrie, potrivit cărora inflația în Uniunea Europeană (UE) a accelerat la 2,3 % an/an. Aceasta este a opta lună consecutivă în care România a avut cea mai mare inflație din UE (5,0% y/y în octombrie). De remarcat a fost numărul înmatriculărilor de autovehicule în România, care a crescut cu 1,4 % an/an (după două scăderi anterioare an/an).
- Dintre statisticile macroeconomice, doar confirmarea finală a inflației de consum din octombrie în zona euro (2,0 % an/an - deci la ținta de inflație a Băncii Centrale Europene) sau datele de pe piața muncii din SUA au fost demne de luat în seamă. Numărul de noi cereri săptămânale de șomaj a scăzut la 213 000, cel mai scăzut nivel din luna aprilie a acestui an (estimarea pieței 220 000). Astfel, piața muncii din SUA rămâne foarte rezistentă, oferind băncii centrale americane (Fed) spațiu de manevră pentru a încetini ritmul de relaxare monetară (dacă inflația IPC se menține la niveluri mai ridicate). Cu toate acestea, sentimentul de pe piețele financiare în această săptămână a fost influențat în principal de escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina (Ucraina a lovit Rusia cu rachete ATACMS americane pentru prima dată după permisiunea SUA; Rusia a folosit o rachetă balistică intercontinentală pentru prima dată într-un atac asupra Ucrainei; Putin a confirmat o nouă doctrină care extinde opțiunile de desfășurare a armelor nucleare).
- Perechea valutară majoră s-a tranzacționat luni dimineață în apropierea nivelului de 1,055 USD/EUR. Pe parcursul săptămânii, euro a reușit să se întărească pentru scurt timp peste nivelul de 1,060 USD/EUR, dar a înapoiat toate câștigurile. Joi după-amiază, tranzacțiile s-au desfășurat sub nivelul de 1,050 USD/EUR, iar euro se află la cel mai scăzut nivel din octombrie anul trecut.
- Perechea RON/EUR a fost tranzacționată la 4,98 RON/EUR.
- RON nu s-a descurcat bine din nou pe perechea valutară cu USD. Joi după-amiază, acesta s-a îndreptat spre nivelul de 4,75 RON/USD. Se află astfel la cele mai slabe niveluri din octombrie anul trecut.
Autorul articolului:
Miroslav Novák
Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.