- Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în primele șapte luni ale acestui an (ianuarie-iulie), cifra de afaceri (piața internă și piața externă) din industria românească a crescut cu 4,8 % față de anul precedent. În luna iulie, cifra de afaceri în termeni nominali a crescut cu 3,2 % m/m (datorită mineritului și industriei prelucrătoare) și cu 10,5 % y/y. Rata inflației IPC în UE a scăzut în cele din urmă la 2,4 % an/an în august. Conform Eurostat, România rămâne pentru a șasea lună consecutiv printre țările cu cea mai mare inflație (5,3 % y/y în august).
- Evenimentul-cheie al săptămânii trecute a fost, fără îndoială, reuniunea Rezervei Federale a SUA (Fed) de miercuri seara. Așa cum era de așteptat, Fed a procedat la reducerea ratelor dobânzilor, dar, oarecum surprinzător, a început ciclul prin reducerea ratei cheie cu 50 de puncte de bază (4,75-5,00 %). Potrivit comunicatului de presă, Fed a dobândit încredere în revenirea inflației la 2 %, în timp ce inflația și piața forței de muncă ajung la un echilibru. Șeful Fed, J. Powell, a declarat apoi că două rapoarte lunare importante ale pieței muncii au indicat răcirea acesteia. Potrivit lui Powell, piața muncii este în continuare într-o formă solidă. Principalul obiectiv al Fed este să o mențină astfel, motiv pentru care a decis să acționeze preventiv cu o reducere de 50 de puncte. Evoluția ulterioară a ratelor va depinde de statisticile primite. Noua prognoză macroeconomică prevede o scădere mai rapidă a inflației, o creștere a șomajului și reduceri mai rapide ale ratelor. De remarcat au fost și datele semnificativ mai bune privind piața muncii din SUA, publicate joi după-amiază. Numărul de noi cereri săptămânale de șomaj a scăzut la 219 mii (estimarea pieței: 230 mii).
- Perechea valutară principală s-a tranzacționat inițial în intervalul 1,110 - 1,115 USD/EUR. Dolarul american a slăbit pentru scurt timp până la nivelul de 1,118 USD/EUR ca răspuns la rezultatul reuniunii, însă pierderile au fost șterse ulterior. În mod interesant, acesta nu a slăbit semnificativ. După conferința de presă a șefului Fed, J. Powell, acesta s-a tranzacționat la 1,113 USD/EUR, nivel la care euro a încheiat ziua de joi.
- Perechea RON/EUR s-a tranzacționat în intervalul 4,97 - 4,98 RON/EUR.
- Perechea valutară RON/USD s-a tranzacționat în intervalul 4,45 - 4,49 RON. În ansamblu, RON s-a întărit doar ușor.
Autorul articolului:
Miroslav Novák
Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.