Producția industrială a României a scăzut cu 1,7% în 2024

    14.02.2025

    Image

    -       În statisticile macroeconomice românești, săptămâna aceasta a fost publicată producția industrială din decembrie. Aceasta a scăzut cu 1,2 % m/m după o creștere revizuită în creștere de 0,1 % m/m în noiembrie. Apoi a scăzut și mai accentuat y/y, contractându-se cu 3,4 % (-0,6 % y/y revizuit în noiembrie). Astfel, producția anuală a fost în scădere timp de 6 luni la rând, declinul din decembrie fiind cel mai abrupt din ultimele 3 luni. Pentru întregul an trecut, producția a scăzut cu 1,7 % în ritm anual.

    -       Unul dintre subiectele principale ale săptămânii trecute a fost din nou politica tarifară a președintelui american Donald Trump. Încă de luni, acesta a anunțat că va impune tarife de 25% la importurile de aluminiu și oțel în SUA (începând cu 12/3). El a declarat că tarifele se vor aplica tuturor țărilor (ulterior a recunoscut că ar lua în considerare o scutire pentru Australia). Această măsură este menită să stimuleze producția americană de oțel și aluminiu. Președintele Comisiei Europene, U. von der Leyen, a declarat că acest regulament nu va lăsa UE fără un răspuns. Ulterior, D. Trump a anunțat că intenționează să impună tarife reciproce tuturor țărilor care impun tarife la importurile din SUA (detaliile nu erau cunoscute la momentul redactării raportului, joi 13/2 după-amiază). În ceea ce privește statisticile macroeconomice, merită remarcată inflația de consum din SUA pentru luna ianuarie, care s-a încheiat ușor peste consensul pieței (+0,5 % m/m, +3,0 % y/y față de estimarea pieței de +0,3 % m/m, +2,9 % y/y). Din perspectiva Rezervei Federale a SUA (Fed), acest lucru înseamnă că este probabil ca aceasta să mențină ratele neschimbate la următoarea sa reuniune (19/3).

    -       Pe principala pereche valutară, euro s-a descurcat bine în ansamblu. La începutul săptămânii, acesta s-a tranzacționat aproape de nivelul de 1,030 USD/EUR, în timp ce joi după-amiază euro a încheiat ușor sub nivelul de 1,045 USD/EUR. După publicarea unei inflații IPC în SUA peste așteptări, dolarul s-a întărit, dar a cedat câștigurile.

    -       Perechea RON/EUR s-a tranzacționat în intervalul 4,97 - 4,98 RON/EUR.

    -       Pe perechea valutară cu USD, RON s-a descurcat bine, consolidându-se de la nivelul de 4,82 RON/USD luni dimineață la nivelul de 4,77 RON/USD joi după-amiază.  

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2025 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube