Prețurile din industria românească au scăzut pentru prima dată din mai

    08.11.2024

    Image

    -       Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), prețurile din industria românească au scăzut cu 1,8 % m/m și cu 1,7 % y/y în septembrie.  Aceasta este prima scădere a prețurilor de producție din luna mai a acestui an. De remarcat au fost informațiile Ministerului Finanțelor (MFP) din România, potrivit cărora deficitul bugetar a ajuns la 6,2 % din PIB în primele zece luni ale acestui an (5,44 % din PIB în perioada ianuarie-septembrie). Conform revizuirii din septembrie, deficitul global din acest an a fost majorat la 6,9 % din PIB, dar Consiliul Fiscal (CF) estimează că acesta ar putea ajunge la 8 %.

    -       Alegerile prezidențiale din SUA au fost deosebit de importante în ultima săptămână. Donald Trump a devenit noul președinte al SUA. Partidul Republican a preluat, de asemenea, controlul asupra Senatului SUA, unde a obținut o majoritate. Alegerile din Camera Reprezentanților erau încă nedecise la momentul redactării acestui raport, dar chiar și aici Partidul Republican a obținut până acum un număr mai mare de voturi. Dolarul american a reacționat prin întărire. Cu D. Trump ca președinte, cresc șansele unui dolar mai puternic pentru restul acestui an și în 2025 (inflație mai mare în SUA, rate Fed mai mari, impactul negativ al tarifelor asupra creșterii economice în zona euro). Așa cum era de așteptat, Fed a redus joi seara dobânda cheie (FFR) cu 25 de puncte de bază (4,50 - 4,75 %).

    -       Perechea valutară principală s-a tranzacționat inițial într-o zonă mai largă în jurul nivelului de 1,090 USD/EUR, mișcarea pe eurodolar în legătură cu așteptarea alegerilor prezidențiale din SUA nu a fost foarte semnificativă. Dolarul a reacționat la rezultatele alegerilor cu o întărire bruscă spre nivelul de 1,070 USD/EUR (maxim din iunie 2024). Euro s-a întărit joi după-amiază, înainte de reuniunea Fed, și s-a tranzacționat peste nivelul USD/EUR 1,080.

    -       Perechea RON/EUR s-a tranzacționat în intervalul 4,97-4,98 RON/EUR.

    -       RON nu s-a descurcat bine pe perechea valutară cu USD. Deși inițial s-a îndreptat spre nivelul de 4,55 RON/USD, a slăbit peste nivelul de 4,65 RON/USD după alegerile prezidențiale din SUA (minimul RON din luna iunie a acestui an). Ulterior, a reușit să șteargă doar o parte din pierderi și a încheiat la 4,60 RON/USD joi după-amiază.

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube