Prețurile din industria românească au scăzut din nou (-3,3% față de anul anterior)

    06.12.2024

    Image

    -       Dintre statisticile macroeconomice românești, au fost publicate doar prețurile producției industriale din octombrie, care au scăzut cu 3,3 % față de anul precedent (-5,1 % față de anul precedent pe piața internă, +1,5 % față de anul precedent pe piața externă). Scăderea acestora s-a accentuat astfel față de declinul revizuit de 1,8 % an/an din septembrie. De la o lună la alta, prețurile au scăzut cu 1,0 % (-1,5 % m/m pe piața internă, +0,3 % m/m pe piața externă). Astăzi (6/12) va fi publicată o estimare revizuită a economiei românești în trimestrul III.

    -       Dintre statisticile macroeconomice din SUA, merită acordată atenție datelor de pe piața locală a muncii și sondajului ISM. Statisticile de pe piața forței de muncă din SUA și-au arătat reziliența (numărul locurilor de muncă vacante JOLTS în octombrie 7,744 milioane, estimare 7,51 milioane), deși raportul ADP din noiembrie nu a respectat estimarea pieței (146 000 față de estimarea 166 000, datele din octombrie revizuite în scădere la 184 000). Numărul săptămânal de noi cereri de ajutor de șomaj a crescut la 224 000 (estimarea pieței 215 000), cel mai ridicat nivel din ultimele 6 săptămâni. Cu toate acestea, raportul NFP de astăzi (6/12) pentru luna noiembrie va fi deosebit de important. Până în prezent, datele sugerează că Fed s-ar putea să nu se grăbească să reducă ratele (ceea ce este susținut de declarațiile membrilor consiliului, de exemplu Musalem, Daly). În cazul Băncii Centrale Europene (BCE), pe de altă parte, reducerea ratelor este probabil să aibă loc în lunile de după reuniunea din decembrie (12/12). Șefa BCE, Ch. Lagarde, a declarat că perspectivele economiei zonei euro sunt incerte și că există riscuri de scădere a creșterii și a inflației. Indicele ISM din noiembrie al sectorului de producție din SUA a fost o surpriză plăcută (48,4 puncte față de estimarea pieței de 47,7 puncte), în timp ce indicele ISM din servicii a scăzut (52,1 puncte față de estimarea de 55,5 puncte în noiembrie) a fost dezamăgitor.

    -       Pe principala pereche valutară, euro a înregistrat ușoare creșteri în total. Luni dimineață, euro s-a tranzacționat la USD/EUR 1,050, în timp ce joi după-amiază euro a terminat peste USD/EUR 1,055. Dolarul american s-a comportat bine la începutul săptămânii, consolidându-se la USD/EUR 1,046.

    -       Perechea RON/EUR a fost tranzacționată la 4,98 RON/EUR.

    -       Față de USD, RON s-a situat în principal în intervalul 4,70 - 4,75 RON/USD. Acesta a slăbit pe parcursul săptămânii, dar a reușit să șteargă pierderile și a încheiat ușor peste nivelul de 4,70 RON/USD.

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube