Piața valutară și prețul petrolului – aspecte esențiale pentru afacerile de import-export

    31.05.2024

    Image

    Chiar dacă se dorește tot mai mult reducerea ponderii petrolului în producerea de energie, acesta rămâne o resursă principală a sectorului energetic, iar fluctuațiile prețului petrolului pot genera scumpiri în lanț sau, dimpotrivă, ieftiniri importante.

    Șocurile create de scăderile sau creșterile bruște ale valorii barilului de petrol se reflectă în majoritatea activităților economice, dar mai ales în cele de import-export. Mai mult decât atât, variațiile mari legate de prețul petrolului au un impact de lungă durată asupra volatilității cursului de schimb.

    Ce determină creșterea sau scăderea prețului petrolului?

    La modul cel mai general, prețurile țițeiului sunt determinate de cererea și oferta globală. Creșterea economică este unul dintre cei mai mari factori care afectează cererea de produse petroliere și, prin urmare, de țiței. Economiile în creștere generează o cerere mai mare de energie, în special pentru transportul mărfurilor de la producători la consumatori. Sectorul transporturilor din lume depinde aproape în totalitate de produse petroliere, cum ar fi benzina și motorina.

    Multe țări se bazează, de asemenea, în principal pe combustibili petrolieri pentru încălzire sau generare de electricitate. Produsele petroliere obținute din țiței și alte lichide de hidrocarburi reprezintă aproximativ o treime din consumul total de energie mondial.

    Care este evoluția recentă a prețului petrolului

    Prețul petrolului a crescut rapid în primul trimestru al anului curent, pe măsură ce perspectivele privind raportul dintre cerere și ofertă s-au înăsprit. Un alt factor care influențează această evoluție îl reprezintă creșterea preocupărilor geopolitice la nivel global, împingând contractele futures de referință pentru prețul petrolului din SUA și Europa spre maximele ultimelor cinci luni. De asemenea, prețul petrolului și-a continuat evoluția ascendentă la începutul celui de-al doilea trimestru, în condițiile în care intensificarea tensiunilor geopolitice a coincis cu perspectiva unui echilibru mai strâns între cerere și ofertă până la sfârșitul anului.

    În primele trei luni ale anului, contractul futures WTI (West Texas Intermediate) a crescut cu 16,1%, închizând trimestrul la 83,20 dolari, în timp ce petrolul Brent a crescut cu 13%, încheind trimestrul la nivelul de 87,50 dolari. WTI a crescut în fiecare lună a primului trimestru, după trei luni consecutive de scădere în perioada octombrie-decembrie 2023. United States Oil Fund (USO), un fond tranzacționat la bursă care urmărește prețul petrolului american, a înregistrat un ritm similar de creștere, urcând cu peste 18% în primul trimestru.

    Analiștii din domeniul energiei apreciază ca puțin probabilă o scădere a prețului petrolului în următoarele săptămâni și luni. AIE a prognozat că prețul spot al petrolului Brent va fi în medie de 88 de dolari pe baril în al doilea trimestru al anului 2024.

    Pe termen lung însă, se așteaptă ca cererea de combustibili fosili să scadă, ceea ce ar duce la o scădere a prețului petrolului peste 5-10 ani. AIE se așteaptă ca prețul mediu al petrolului Brent să scadă spre o medie de 85 de dolari/baril în 2025 și de 73 dolari/baril în 2030.

    Ce rol are prețul petrolului în piața valutară?

    Piața de schimb valutar este una dintre primele care preiau orice modificare de preț a barilului de petrol. Iar impactul în cursul de schimb este atât de puternic încât a determinat apariția petrovalutelor (sau a „petrodolarilor”).

    Acestea sunt monedele naționale ale țărilor producătoare de petrol, iar tendința este ca petromonedele să se întărească atunci când prețurile petrolului cresc și să slăbească atunci când acestea scad. Câteva dintre petromonedele importante sunt dolarul canadian, rubla rusească, peso columbian, coroana norvegiană și realul brazilian.

    Dolarul american rămâne însă esențial în raportul cu WTI nu numai datorită rolului său de monedă preferată pentru rezervele valutare ale națiunilor, ci și pentru că este moneda principală în stabilirea prețului și tranzacționarea petrolului în piața internațională.

    Istoric, dolarul american tinde să scadă atunci când prețul petrolului crește și să se întărească atunci când prețul petrolului scade. Tendința evoluției înspre extreme opuse este mai mult decât evidentă, spre exemplu, în timpul crizei economice din SUA din 2008:

    Există, totodată, o corelație negativă între rata de schimb EURO/USD și prețul petrolului brut. Fluctuațiile cursului de schimb EUR/USD pot afecta prețurile la țiței din cauza poziției centrale a dolarului american în cadrul sistemului monetar internațional. Spre exemplu, o creștere cu 10% a prețului petrolului duce la o depreciere a cursului de schimb efectiv al dolarului american.

    Însă cursul de schimb EUR/USD poate fi modificat și de:

    • Ratele de creștere a produsului intern brut al SUA (PIB);
    • Ratele dobânzilor stabilite de Rezerva Federală a SUA (Fed) și de Banca Centrală Europeană (BCE) și diferențele de inflație între SUA și zona euro. Este notabilă diferența de poziție în prezent a celor două bănci. Dacă Fed menține o poziție restrictivă, BCE se pregătește să opereze, în iunie a.c., o primă reducere a dobânzilor cheie, în urma stabilizării inflației din zona euro la o valoare apropiată de ținta de 2%;
    • Deficitele de cont curent.
    • Nivelurile datoriei publice.
    • Evenimente politice și politici guvernamentale.

    De ce contează prețul petrolului în afacerile internaționale?

    Prețurile ridicate ale petrolului pot crește costurile de transport, ceea ce duce la creșterea prețurilor de consum.

    Acest lucru poate genera și creșterea numărului de bunuri care nu sunt comercializate, dar și o posibilă încetinire a globalizării, pentru că afacerile internaționale cresc atunci când există cerere.

    Pe de altă parte, prețurile mai mici ale petrolului pot fi în beneficiul consumatorilor și al afacerilor, prin ieftinirea benzinei și, implicit, a aproape tuturor costurilor asociate unei afaceri (energie, transport, producție etc.).

    ***

    În import-export, monitorizarea atentă a prețului petrolului în corelație cu perechea EUR/USD are și rolul de a indica momentul potrivit pentru folosirea unui instrument de acoperire a riscului valutar. Traderii cu experiență recunosc rapid semnalele din piață care generează modificări în cursul monedelor principale și pot recomanda, cel mai bine, utilizarea contractelor Forward sau, dimpotrivă, a cursului spot în plățile internaționale ale unei companii. Urmărirea pieței valutare nu este un demers facil, ci o activitate în care factori multipli pot schimba cursul chiar și de la o oră la alta. Iar în managementul unei afaceri de import-export, volatilitatea – de oricare fel ar fi ea – nu poate fi un lucru bun. Dacă raportul cost-beneficii este dezechilibrat, iar sumele pe care le tranzacționați nu vă mai oferă marjele de profit așteptate, e timpul să alegeți un partener eficient în derularea schimburilor valutare.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2025 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube