Înmatriculările de autoturisme în România au crescut cu 4,5% în februarie (an/an)

    28.03.2025

    Image

    -          Calendarul macroeconomic românesc a fost gol săptămâna trecută. A fost de remarcat doar numărul înmatriculărilor de autoturisme în România (conform ACEA - Asociația Constructorilor Europeni de Automobile), care a crescut cu 4,5 % an/an în februarie, după o scădere în ianuarie (-6,4 % an/an). De la o lună la alta, ritmul de scădere a încetinit mai semnificativ la -0,6 % m/m (-13,7 % m/m în ianuarie).

    -          Președintele SUA, D. Trump, a anunțat că va impune tarife vamale de 25 % la importurile tuturor automobilelor care nu sunt fabricate în SUA. Se preconizează că aceste tarife vor intra în vigoare pe 2/4. Industria auto este foarte importantă pentru economia europeană (de exemplu, pentru Germania, SUA este esențială). El a anunțat, de asemenea, fără detalii specifice, posibilitatea de a impune tarife suplimentare Uniunii Europene (UE) sau Canadei. În ceea ce privește statisticile macroeconomice, estimările preliminare ale activității de afaceri PMI din martie în zona euro și în SUA au fost demne de remarcat. Cu toate acestea, datele au dat o impresie oarecum mixtă în ambele cazuri. În SUA, sectorul manufacturier a fost sub așteptări (a scăzut sub pragul neutru de 50 de puncte la 49,8 puncte față de estimarea pieței de 51,9 puncte), în timp ce serviciile au surprins pozitiv (54,3 puncte față de estimarea pieței de 51,2 puncte). În schimb, zona euro a înregistrat o îmbunătățire în sectorul manufacturier (48,7 pct.). Deși indicele este încă sub pragul neutru de 50 de puncte, valoarea sa este cea mai ridicată din ultimele 26 de luni. În schimb, a existat o ușoară deteriorare în sectorul serviciilor (50,4 puncte). De asemenea, a fost publicată estimarea finală a economiei SUA în trimestrul al patrulea al anului trecut, care a crescut cu 2,4 % t/t anualizat.

    -       Pe principalele perechi valutare, dolarul american s-a descurcat moderat în ansamblu. La începutul săptămânii se tranzacționa la USD/EUR 1,085, în timp ce joi după-amiază euro încheia la USD/EUR 1,080. Tendința de apreciere a euro a prevalat joi, în ciuda veștii privind impunerea de tarife la importurile de automobile din SUA.

    -       Perechea RON/EUR s-a tranzacționat săptămâna trecută la 4,98 RON/EUR.

    -       RON a slăbit în agregat pe perechea valutară cu USD. Luni dimineața s-a tranzacționat sub nivelul de RON/USD 4,60, în timp ce pe parcursul săptămânii RON

    s-a îndreptat spre nivelul de RON/USD 4,64. Ulterior a reușit să șteargă o mare parte din pierderi, dar joi după-amiază a terminat peste nivelul RON/USD 4,60.

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2025 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube