Inflația prețurilor de consum este în scădere în zona euro, dar acest lucru nu este în totalitate valabil pentru servicii. România are cea mai mare creștere a inflației de la an la an.

    16.04.2024

    Inflația prețurilor de consum este în scădere în zona euro, nu și în România

    Inflația de consum (IAPC - indicele armonizat al prețurilor de consum) în martie a fost în cele din urmă de +0,8% l/l și +2,4% an/an, iar în componenta de bază +1,1%  l/l și +2,9% an/an. Creșterea anuală a inflației IAPC a continuat să încetinească la 2,4% în martie (2,6% în februarie) și la 2,9% în componenta de bază (3,1% în februarie). Creșterea mai mare de la o lună la alta din martie este în primul rând o chestiune sezonieră. Dacă ne uităm la creșterea lunară a inflației IAPC din martie înainte de 2020, când inflația ridicată nu era o problemă, obținem o creștere medie de puțin peste 1%, iar același lucru este valabil și pentru componenta de bază a inflației. Cu toate acestea, în sectorul serviciilor (mai puțin de jumătate din coșul de consum), inflația rămâne ridicată (în mod continuu la 4% an/an începând cu noiembrie 2023).

    În ansamblu, însă, evoluția prețurilor în zona euro poate fi clasificată în continuare drept dezinflație și este foarte probabil ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă ratele dobânzilor încă de la ședința din iunie (6/6/2024). La urma urmei, președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat săptămâna aceasta că reducerea ratelor poate avea loc deja într-un timp relativ scurt. În plus, la reuniunea din aprilie a BCE, unii bancheri centrali europeni au dorit să reducă ratele. Acesta este un contrast puternic cu Fed SUA, unde inflația și-a oprit cursul descendent în ultimele luni, iar majoritatea bancherilor centrali americani vorbesc deschis despre necesitatea unei mai mari încrederi în evoluțiile dezinflaționiste din economia americană pentru a reduce ratele.

    Cea mai mare creștere a inflației IAPC a fost înregistrată în luna martie în România (+6,7% an/an), care a fost aceeași pentru lunile ianuarie și februarie. Inflația din sectorul serviciilor rămâne foarte ridicată în România (9,1% an/an în martie). Din cauza creșterii ridicate a salariilor (mult peste 10%), a șomajului redus și a unui deficit bugetar semnificativ al guvernului, inflația IAPC în România se va situa la valori semnificativ mai mari pe tot parcursul acestui an.


    Rata anuală a inflației (%) în martie 2024

    Sursa: Eurostat (https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-euro-indicators/w/2-17042024-ap)
    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube