- Calendarul macroeconomic românesc a fost gol săptămâna trecută. De remarcat au fost datele Eurostat, potrivit cărora inflația de consum din România a fost cea mai mare dintre toate țările UE în luna iulie (5,8 % a/a). Oficiul Român de Statistică (INS) raportase anterior că inflația de consum din iulie a ajuns la 5,4 % an/an. Potrivit Consiliului Fiscal al României (CF), deficitul bugetar va ajunge probabil la 7 % din PIB în acest an, cu riscul de a crește la 8 %, în principal din cauza majorării salariilor și pensiilor (proiectul de buget pentru acest an prevedea un deficit de 5 %).
- Datele de pe piața muncii din SUA au meritat atenție săptămâna trecută. A fost publicat faptul că numărul de noi locuri de muncă NFP create pentru perioada martie 2023 - martie 2024 a fost revizuit în scădere cu 818 mii. Astfel, datele indică o răcire mai semnificativă a pieței muncii din SUA decât se aștepta inițial. Pe de altă parte, cele mai recente cifre privind numărul de noi cereri săptămânale de ajutor de șomaj nu au fost o surpriză majoră (232 mii). Cu toate acestea, numărul este încă ridicat în comparație cu începutul acestui an. Înregistrarea ultimei reuniuni a Rezervei Federale a SUA (Fed) a confirmat disponibilitatea bancherilor centrali americani de a reduce ratele dobânzilor la reuniunea din septembrie. Foarte importantă în acest sens va fi declarația de astăzi a șefului băncii centrale americane (Fed), J. Powell, la simpozionul de la Jackson Hole.
- Euro s-a descurcat bine pe principala pereche valutară. Luni dimineață, s-a tranzacționat la 1,105 USD/EUR și, treptat, euro a reușit să se consolideze peste 1,115 USD/EUR (maximul ultimilor peste un an). Joi, a încheiat sub acest nivel.
- Perechea RON/EUR s-a tranzacționat săptămâna trecută la 4,98 RON/EUR.
- Pe perechea valutară cu USD, RON s-a descurcat bine. În timp ce luni dimineața se tranzacționa peste nivelul de RON/USD 4,50, pe parcursul săptămânii RON a reușit să se întărească spre nivelul de RON/USD 4,46 (mai mult decât maximul de un an al RON). Joi s-a încheiat la nivelul de RON/USD 4,48.
Autorul articolului:
Miroslav Novák
Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.