Akcenta logo

    Inflația de consum din România continuă să încetinească

    13.09.2024

    Image

    -       În statisticile macroeconomice, a fost publicată inflația de consum din România pentru luna august. Creșterea acesteia a încetinit la 5,1 % an/an de la 5,4 % an/an în iulie. Cu toate acestea, inflația prețurilor alimentelor, în special, s-a accelerat semnificativ (la 4,2 % an/an de la 1,7 % an/an), în timp ce inflația în sectorul serviciilor, în special, a rămas foarte ridicată (8,6 % an/an). S-a înregistrat, de asemenea, o creștere a inflației de bază (5,8 % y/y de la 5,5 % y/y în iulie). Deși datele pentru ultimele luni arată o tendință dezinflaționistă, un impact mai substanțial asupra politicii monetare a Băncii Naționale a României (BNR) nu este probabil așteptat încă (următoarea ședință 4/10).

    -       Conform așteptărilor, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus ratele dobânzilor, rata principală repo cu 60 de puncte de bază (la 3,65 %) și rata dobânzii la depozite cu 25 de puncte de bază (la 3,50 %). Cu toate acestea, BCE nu a dat niciun indiciu cu privire la reduceri suplimentare ale ratelor la reuniunea sa din octombrie (17/10). Rata inflației IPC din zona euro în luna august a încetinit la 2,2 % an/an. Potrivit șefei BCE, Ch. Lagarde, inflația va crește din nou la sfârșitul acestui an (datorită efectului de bază în cazul energiei). Cu toate acestea, prognoza actualizată privind inflația globală a rămas neschimbată (2,5 % în 2024, 2,2 % în 2025, 1,9 % în 2026). Inflația de bază a prețurilor de consum din SUA a crescut puțin mai mult decât se preconiza în august ((+0,3 % m/m, estimarea pieței +0,2 % m/m). Creșterea anuală a încetinit apoi și mai mult la 2,5 %, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani și jumătate. În timp ce inflația anuală IPC în componenta de bază rămâne peste 3 % (3,2 % în august), atenuarea impulsului inflaționist este evidentă și aici. Pe baza cifrelor din august din SUA, este foarte probabil ca Fed să reducă ratele dobânzilor cu 25 de puncte la reuniunea de săptămâna viitoare (18/9).

    -       Pe principala pereche valutară, dolarul s-a întărit ușor în ansamblu în ultima săptămână. În timp ce luni dimineața s-a tranzacționat peste nivelul de 1,105 USD/EUR, joi euro a încheiat sub acest nivel.

    -       Tranzacțiile pe perechea valutară RON/EUR s-au desfășurat săptămâna trecută la 4,98 RON/EUR.

    -       Perechea valutară RON/USD s-a tranzacționat în intervalul 4,49 - 4,52 RON. În ansamblu, RON a slăbit ușor, încheind ziua de joi peste nivelul de 4,50 RON/USD.

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube