- Inflația de consum din România a accelerat ușor la 4,7 % an/an în octombrie (4,6 % an/an în septembrie). Piața, pe de altă parte, estimase o încetinire la 4,4 % y/y. Nici producția industrială din septembrie nu a fost foarte plăcută, scăzând cu 0,1 % m/m (revizuire +1,3 % m/m în august) și cu 3,6 % an/an (revizuire -1,9 % an/an în august). Astfel, producția y/y a scăzut pentru a treia lună consecutiv, producția scăzând în toate sectoarele monitorizate. Economia României a stagnat trimestrial în T3 (T2 revizuit +0,1 % an/an), înregistrând o creștere de doar 1,1 % an/an (estimarea pieței 1,9 % an/an). Datele detaliate vor fi publicate pe 6/12. De remarcat a fost și revizuirea proiecției privind inflația de către banca centrală a României (BNR) pentru sfârșitul acestui an. Aceasta estimează acum o creștere de 4,9% (4,0 % în proiecția anterioară). Pentru sfârșitul anului viitor, se așteaptă la o inflație de 3,5 % (anterior 3,4 %).
- Pe principalele perechi valutare, dolarul american s-a descurcat bine. În timp ce luni dimineață s-a tranzacționat ușor sub nivelul de 1,070 USD/EUR, euro a terminat sub nivelul de 1,060 USD/EUR joi după-amiază. Euro se află astfel la cel mai slab nivel din octombrie anul trecut. Nu poate fi exclusă o evoluție a dolarului către niveluri și mai puternice în următoarele zile. Un test al nivelului de 1,050 USD/EUR (posibil până la 1,045 USD/EUR) este în cărți. Euro se află sub presiune după victoria lui D. Trump în alegerile prezidențiale din SUA și, de asemenea, din cauza incertitudinii politice din Germania (alegerile anticipate urmează să aibă loc la 23 februarie, este încă necesară aprobarea președintelui).
- Perechea RON/EUR s-a tranzacționat în intervalul 4,97-4,98 RON/EUR.
- RON nu s-a descurcat bine pe perechea valutară cu USD. În timp ce luni dimineață se tranzacționa la 4,65 RON/USD, joi RON a încheiat peste 4,70 RON/USD. Acesta oscilează la minimul ultimilor mai bine de un an.
Autorul articolului:
Miroslav Novák
Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.