Inflația de consum din România accelerează semnificativ

    16.08.2024

    Image

    -       Inflația de consum din România a accelerat semnificativ la 5,4 % an/an în iulie (estimarea pieței 5,2 % an/an). Ea s-a îndreptat spre acest nivel după lunile anterioare de tendință de încetinire (rata de creștere a decelerat începând cu luna februarie a acestui an), de la un minim al ultimilor trei ani de 4,9 % y/y în iunie. Estimarea preliminară a economiei românești în al doilea trimestru a fost, de asemenea, dezamăgitoare. Produsul intern brut a crescut cu doar 0,8 % an/an, deși piața se aștepta la o accelerare a creșterii la 2,8 % an/an. Cifra pentru T1 a fost, de asemenea, revizuită în scădere la 0,1 % an/an (de la 0,5 % an/an). Acest lucru crește probabilitatea unei reduceri a ratei de către banca centrală.

    -       În ultima săptămână, atenția a fost atrasă în primul rând de statisticile de pe piața americană. Creșterea din iulie a prețurilor producției industriale a fost inferioară estimărilor (încetinind la 0,1 % m/m și 2,2 % y/y, estimarea pieței 0,2 % m/m și 2,3 % y/y), în timp ce inflația de consum din SUA a încetinit, de asemenea, mai mult decât se aștepta. Aceasta a scăzut la 2,9 % an/an în iulie (componenta de bază a inflației s-a încheiat în conformitate cu așteptările, la 0,2 % m/m și 3,2 % an/an). În iulie, vânzările cu amănuntul din SUA au crescut mai mult decât se preconiza (1,0 % m/m, estimarea pieței 0,4 % m/m), ajungând la cel mai ridicat nivel din ianuarie anul trecut, după o scădere de 0,2 % m/m în iunie. De asemenea, o surpriză plăcută a fost creșterea mai mică a cererilor noi săptămânale de ajutor de șomaj (227 000 față de estimarea pieței de 235 000). Aceasta este a doua scădere săptămânală consecutivă. Temerile legate de o recesiune iminentă a economiei americane continuă astfel să se atenueze. S-a înregistrat o scădere a așteptărilor ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să înceapă să reducă puternic ratele dobânzilor începând cu luna septembrie.

    -       Pe perechea valutară principală, euro s-a descurcat bine în general, consolidându-se la cel mai puternic nivel de la sfârșitul anului trecut (1,105 USD/EUR). Cu toate acestea, joi, euro a cedat o parte din câștiguri și a coborât sub nivelul de 1,10 USD/EUR.

    -       Perechea RON/EUR s-a tranzacționat săptămâna trecută în jurul nivelului de 4,98 RON/EUR.

    -       Pe perechea valutară cu USD, RON s-a întărit în ansamblu. În timp ce luni dimineață se tranzacționa peste nivelul de RON/USD 4,55, RON s-a întărit treptat spre nivelul de RON/USD 4,50 (maximul RON de la sfârșitul anului trecut). Acesta a cedat o parte din câștiguri și a încheiat la nivelul de 4,53 RON/USD.

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube