Inflația de consum din România a accelerat la 5,1% în noiembrie

    13.12.2024

    Image

    -       În statisticile macroeconomice din România, inflația de consum din noiembrie a accelerat la 5,1 % an/an, de la 4,7 % an/an în octombrie. Ea se află astfel la cel mai ridicat nivel din luna august a acestui an. Între timp, prețurile au crescut atât pentru alimente (5,1 % an/an), cât și pentru bunuri nealimentare (4,2 % an/an). Inflația rămâne foarte ridicată pentru servicii (7,6 % an/an). Aceste date reduc probabilitatea unei reduceri a ratei dobânzii de către Banca României (următoarea ședință fiind programată pentru 15/1/2025).

    -       Principala statistică macroeconomică din această săptămână a fost inflația de consum din SUA din luna noiembrie, care, deși a accelerat ușor la 2,7 % an/an, a ajuns în conformitate cu așteptările pieței (0,3 % m/m, 2,7 % an/an). Inflația de bază a fost, de asemenea, în conformitate cu estimările pieței (0,3 % m/m, 3,3 % y/y). Joi, creșterea noilor cereri săptămânale de șomaj din SUA a surprins la 242 000 (estimarea pieței 221 000). Acesta este un maxim de aproape două luni. Reuniunea Băncii Centrale Europene (BCE) a fost, de asemenea, importantă. În conformitate cu consensul pieței, BCE a redus ratele dobânzilor cu 25 bps (o scădere a ratei de actualizare de la 3,25 % la 3 %) și a redus estimarea de creștere a PIB-ului zonei euro pentru 2025 la 1,1 % (1,3 % în prognoza din septembrie) și inflația IAPC la 2,1 % (2,2 % în septembrie) într-o nouă prognoză. Astfel, BCE a redus dobânzile de patru ori în acest an și cu 100 de puncte în total. Decizia BCE de ieri a fost unanimă (deși s-a discutat despre o posibilă reducere de 50 de puncte). Între timp, riscurile la adresa previziunilor (geopolitică, comerț internațional și energie) sunt înclinate în jos pentru PIB și în sus pentru inflație, potrivit lui Lagarde. Este demn de remarcat faptul că BCE a renunțat la fraza referitoare la necesitatea de a menține politica monetară restrictivă, ceea ce poate fi înțeles ca o deschidere a BCE pentru noi reduceri ale ratelor în prima jumătate a anului viitor.

    -       Pe principala pereche valutară, euro s-a descurcat bine la începutul săptămânii, apropiindu-se de nivelul de 1,060 USD/EUR. Cu toate acestea, ulterior a renunțat la câștigurile sale și a slăbit ușor în ansamblu. Joi după-amiază, după ședința Băncii Centrale Europene (BCE), s-a îndreptat spre nivelul de 1,047 USD/EUR. Mai târziu în cursul după-amiezii, tranzacțiile s-au stabilizat la nivelul de 1,050 USD/EUR.

    -       Perechea RON/EUR a fost tranzacționată la 4,97 RON/EUR.

    -       RON a slăbit în raport cu USD, trecând de la nivelul de 4,70 RON/USD la 4,75 RON/USD joi după-amiază.  

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube