Industria românească crește din nou după câteva luni de declin

    14.03.2025

    Image

    -       Inflația de consum din România a crescut cu 5,0 % an/an în februarie (estimarea pieței privind o încetinire la 4,8 % an/an). Prețurile alimentelor au rămas stabile (4,5 % a/a), în timp ce mărfurile nealimentare au crescut ușor (4,8 % a/a), iar serviciile au înregistrat o moderare a creșterii lor (6,4 % a/a). Producția industrială a crescut cu 2,1 % în termeni an/an în ianuarie, reușind astfel să se redreseze după scăderea de 3,4 % înregistrată în decembrie. În același timp, creșterea y/y a avut loc pentru prima dată din iunie anul trecut.

    -       Săptămâna trecută a fost marcată de politica tarifară incertă a președintelui american Donald Trump. A intrat în vigoare un tarif de 25% la importurile de oțel și aluminiu în SUA. UE și Canada au răspuns cu un plan de impunere a unor tarife de retorsiune asupra bunurilor americane. Trump a anunțat că va majora tarifele la importurile de oțel și aluminiu la 50% în cazul Canadei (a anulat planul câteva ore mai târziu) și va impune un tarif de 200% la băuturile alcoolice din UE (ca răspuns la impunerea de către Europa a unor tarife la whisky-ul american). Inflația de consum din SUA a încetinit la 2,8 % an/an în februarie (estimarea pieței 2,9 % an/an, 3,0 % an/an în ianuarie). Tendința de atenuare a presiunilor inflaționiste a fost confirmată și de prețurile industriale americane din februarie (încetinire la 0,0 % m/m și 3,2 % y/y). Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că datele din ianuarie au fost revizuite în creștere (0,6 % m/m, 3,7 % y/y). Cu toate acestea, în pofida scăderii inflației, îngrijorările cu privire la economia SUA (legate de impactul tarifelor vamale) persistă.

    -       Tranzacțiile pe principala pereche valutară au fost dominate de un interval USD/EUR 1,083 - 1,093. Luni dimineață, euro s-a tranzacționat ușor peste nivelul de USD/EUR 1,080, în timp ce joi după-amiază euro a încheiat peste nivelul de USD/EUR 1,085.

    -       Perechea RON/EUR a fost tranzacționată la 4,98 RON/EUR.

    -       Pe perechea valutară cu USD, RON s-a întărit inițial până la 4,55 RON/USD, dar ulterior a cedat cea mai mare parte a câștigurilor, încheind joi după-amiază la 4,58 RON/USD (unde se tranzacționa luni dimineață). Cu toate acestea, acesta rămâne la maximele sale din noiembrie anul trecut.

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2025 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube