Una dintre principalele teme economice ale ultimelor săptămâni este creșterea măsurilor protecționiste dintre China și SUA, adică dintre țări care luptă pentru poziția de lider economic global. Despre situația economică a SUA se scrie destul de des, însă situația economiei Chinei și provocările pe care această țară din estul Asiei trebuie să le înfrunte nu sunt discutate foarte des. O analiză recentă a Fondului Monetar Internațional, care ia în calcul evoluțiile anterioare și viitoare ale acestui gigant economic, va fi relevantă în acest caz.
Încă de la început, această analiză dezbate creșterea economică extraordinar de rapidă și nivelul de trai al chinezilor. De aici decurge și reducerea numărului de persoane care trăiesc în sărăcie. Cu toate acestea, trebuie remarcat că în graficul de mai jos se poate vedea cât de important este numărul de locuitori pentru dimensiunile economiei chineze. La convertirea PIB-ului pe cap de locuitor, China rămâne în continuare în urma economiilor occidentale și atinge în mare doar o fracțiune din PIB-ul pe cap de locuitor al țărilor occidentale.
Creșterea economică a Chinei este susținută și de tempo-ul destul de ridicat al îndatorării, care dovedește că problemele de îndatorare nu trebuie să aibă legătură pe viitor doar cu economiile din vest. Cu toate că îndatorarea statului, a firmelor și a persoanelor private nu este, în comparație cu economiile vestice, mai mare, tempo-ul de creștere a datoriilor ar trebui să reprezinte o îngrijorare.
O altă provocare este și schimbarea structurii cheltuielilor guvernamentale chineze. Guvernul chinez finanțează pe termen lung proiecte pentru sprijinirea economiei, însă în ceea ce privește locuitorii, mai degrabă face economii. Faptul că poporul chinez nu poate conta prea mult pe securitatea socială este relativ bine cunoscut. Costurile reduse din domeniul sănătății pot provoca însă probleme mai mari. Viața în China nu este prea sănătoasă. La urma urmelor, doar din cauza poluării aerului, Organizația Mondială a Sănătății estimează că 1,2 milioane de persoane au murit anul trecut. Numărul de persoane care au probleme de sănătate din cauza mediului înconjurător sau o siguranță destul de redusă la locul de muncă este ridicat în China, iar situația se va înrăutăți, conform estimărilor. China va trebui probabil să înceapă să investească mai mult în asistența medicală, ceea ce ar putea însemna că acești bani vor lipsi în altă parte.
China va trebui de asemenea să pregătească și reforme pentru o economie reală. Acestea ar trebui să reducă influența statului, să crească importanța mediului privat sau să se confrunte cu probleme, cum ar fi de exemplu un număr mare de firme zombie (firme al căror profit al căror profit operațional nu acoperă cheltuielile cu dobânzile). Reformele care ar garanta aceste modificări într-un orizont lung de timp ar avea ca rezultat o creștere mai sănătoasă și mai durabilă, cu toate că nu ar fi prea populare printre reformele actuale de politică. În primul rând, viziunea unei economii mai liberale cu siguranță nu va fi pe placul reprezentanților politici chinezi. În plus, aceste reforme ar încetini mai degrabă pe termen scurt economia, iar părțile pozitive ar apărea abia mai târziu în viitor. Acest lucru se poate vedea și în graficul de mai jos, unde este estimată influența unei politici proactive care se străduiește să facă reforme. Bineînțeles, doar estimarea este înregistrată în graficul de mai jos, deoarece este aproape imposibil să se prezică exact evoluții economice în viitor.
Însă domeniul în care China a făcut progrese importante este digitizarea. Din multe puncte de vedere, China domină în acest domeniu. Accesul pozitiv al guvernului chinez la tehnologii moderne în sfera privată și publică, numărul tot mai mare de companii IT și numărul mare de utilizatori ai acestor tehnologii fac din China un gigant digital de la care se așteaptă să își îmbunătățească poziția. Companiile din domeniul tehnologiei informației din China sunt foarte bine pregătite pentru a putea depăși în viitor companiile din domeniul tehnologiei informației din SUA.
Ce înseamnă acest lucru pentru economia chineză? Este deja clar că creșterea puternică a Chinei nu se va termina și că în câteva decenii China probabil că nu va mai avea niciun concurent pentru poziția de lider economic mondial. Pe de altă parte, abordarea Chinei drept o economie stabilă și avansată este, de asemenea, foarte problematică, în condițiile în care PIB-ul pe cap de locuitor nu este încă ridicat, iar volatilitatea pe piețele chineze, fie că este vorba de cea de capital sau de cea valutară, poate fi încă relativ crescută. În plus, autoritățile de stat joacă un rol semnificativ pe termen lung. China, spre deosebire de SUA, are un potențial de creștere mai mare, dar va trebui să sufere modificări semnificative, care, fără îndoială, vor afecta întreaga economie globală.