24.03.2025
Cel mai adesea, o afacere pornește dintr-o pasiune sau dintr-o oportunitate de moment, iar toate aspectele sunt acoperite de fondator sau de o echipă foarte mică. Cu resurse restrânse, modul de „supraviețuire” se instalează rapid și riscă să devină permanent.
Aici intervine disciplina financiară – nu doar un concept abstract, ci o metodă care separă o afacere care crește sănătos de una care trăiește de la o lună la alta.
Cu atât mai mult pentru IMM-urile care lucrează cu valută — importatori, exportatori, firme de servicii internaționale —disciplina financiară se poate traduce prin pierderi directe de profit.
Nicio afacere nu își dorește să ajungă acolo, nu-i așa?
***
· planificați încasările și plățile valutare ale companiei în avans cu 3–6 luni
· negociați cursul de schimb, nu îl luați „de-a gata”
· monitorizați cursurile și folosiți instrumente moderne de acoperire a riscurilor valutare
· știți mereu exact cât pierde sau câștigă compania din diferența de curs, alături de un partener financiar specializat
***
Un raport al BNR pentru anul 2024 avertizează că aproximativ 50% dintre firmele românești au întâmpinat probleme din cauza întârzierii încasărilor de la partenerii comerciali în perioada martie 2023 – februarie 2024. Mai mult, aceste întârzieri au afectat plățile către furnizori în cazul a 25% dintre firme.
Ce greșeli fac firmele care ajung în astfel de situații?
În plus, fără un control clar asupra operațiunilor financiare, o firmă cu afaceri internaționale riscă:
Pe scurt: lipsa de disciplină înseamnă bani pierduți — adesea invizibili, de ordinul a câțiva lei sau zeci de lei, dar reali. Și, pe măsură ce numărul tranzacțiilor crește, la fel și sumele plătite inutil se înmulțesc.
1. Estimați fluxurile de numerar
Chiar și pentru un antreprenor la început de drum, imaginea de ansamblu este relativ ușor de trasat dacă anticipați și notați încasările sau plățile sumelor în valută pe o perioadă medie (3-6 luni), pentru a putea planifica din timp conversiile valutare, în locul tranzacționării la cursul SPOT.
2. Creați bugete care iau în calcul fluctuația cursului valutar
Un buffer de siguranță în ofertele și calculele afacerii sunt întotdeauna o idee bună.
Exemplu: dacă firma vinde servicii sau bunuri în EUR, dar încasează în RON, este bine să simulați un scenariu în care cursul crește cu 1–2%. În perioade volatile, veți observa că tarifele pesimiste, care iau în calcul variațiile de curs valutar, ajută firma să acopere mai bine pierderile.
Pont: Sub controlul BNR, cursul EUR/RON este mai previzibil decât cursul altor monede adesea utilizate de IMM-urile românești cu afaceri internaționale –USD, GBP, CZK, HUF sau PLN– pentru care volatilitatea e mai mare.
Dar dacă afacerea dvs. depinde de USD, de exemplu, diferențele de curs la care se expune sunt semnificative. Doar în primele trei luni ale anului curent, USD a trecut cu ușurință de la un maxim de 4,8826 RON/USD[1] pe 13 ianuarie la 4,5442 RON/USD pe 18 martie.
La încasări lunare de 10.000 USD, diferența la cursul SPOT este de 3.384 RON –echivalentul unei facturi de utilități sau al salariului unui angajat part-time–bani pierduți într-o singură lună.
3. Stabiliți termeni contractuali clari cu furnizorii și clienții
Dificilă, dar necesară, negocierea condițiilor contractuale este esențială în reducerea riscului valutar.
Ideal este ca încasările și plățile să fie făcute în aceeași monedă, iar când acest lucru nu este posibil, se poate negocia facturarea în moneda pentru care compania poate obține cele mai bune condiții de schimb valutar și de acoperire a riscului valutar.
4. Folosiți instrumentele digitale
Știm că nu e o surpriză, dar tehnologia chiar face disciplina financiară mai ușoară. Nu este nevoie să fiți la curent cu fiecare mișcare a monedei care vă interesează, dar sunt utile calculatoarele valutare, alertele de curs sau chiar aplicațiile care arată istoricul cursului și tendințele pieței.
5. Auditați și revizuiți periodic tranzacțiile cu valută
Deciziile financiare care erau valabile ieri s-ar putea să nu mai fie la fel de bune astăzi sau peste o săptămână. Condițiile de schimb valutar se schimbă mereu, așa că întrebați-vă:
Practica îi învață rapid pe antreprenori că profitul nu dispare dintr-o singură greșeală, ci din multe decizii mici, repetate. După cum și reversul medaliei este valabil.
Disciplina financiară este acel obicei „invizibil”, acea acțiune mică, repetată, care protejează marja de profit a companiei, oferă predictibilitate și ajută managerul să ia decizii mai bune. În special atunci când compania lucrează cu valută.
Știți cât plătiți în plus la fiecare conversie valutară? Solicitați o simulare gratuită cu un specialist Akcenta – fără obligații.
[1] Curs BNR