Deficitul public al României a crescut semnificativ

    31.05.2024

    Image

    -       Potrivit datelor preliminare ale Institutului Român de Statistică, rata șomajului a crescut ușor în aprilie la 5,3 %, de la 5,2 % în martie (după o revizuire în scădere). Comparativ cu luna aprilie 2023, rata șomajului a fost cu 0,2 % mai mică. Ministerul de Finanțe a publicat informații privind evoluția deficitului public, care, potrivit datelor, a crescut semnificativ. În perioada ianuarie-aprilie a acestui an, acesta a fost mai mult decât dublu față de anul trecut, ajungând la 57,3 miliarde de lei. Astfel, deficitul se situează deja la 3,2% din PIB (în aceeași perioadă a fost de 1,7% din PIB în 2023), în timp ce ținta pentru întregul an este de 5,0% din PIB.

    -       Dintre statisticile macroeconomice din zona euro și din SUA, au fost de remarcat datele mai precise privind evoluția economiei americane în primul trimestru al acestui an. Produsul intern brut (PIB) a crescut cu doar 1,3 % trimestrial/trimestrial (estimarea preliminară a fost de 1,6 % trimestrial/trimestrial), astfel încât creșterea PIB-ului a încetinit de la 3,4 % trimestrial/trimestrial în trimestrul IV al anului trecut. Încetinirea și mai pronunțată față de estimarea preliminară se datorează în principal datelor mai slabe privind cheltuielile de consum. În primul trimestru, datele privind consumul au crescut cu 2 % (2,5 % conform estimării preliminare). Cu toate acestea, având în vedere inflația persistent ridicată, Rezerva Federală a SUA (Fed) este încă foarte precaută în ceea ce privește începerea reducerii ratelor dobânzilor. Acest lucru este confirmat de declarațiile membrilor Fed (de exemplu, Kashkari: „Nu văd necesitatea de a ne grăbi să reducem ratele. Cred că, pentru ca Fed să reducă ratele o dată sau de două ori în acest an, va trebui să vedem multe luni de date pozitive privind inflația). Publicarea inflației PCE (31/5) va juca un rol esențial pentru Fed. Pe de altă parte, Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să înceapă să reducă ratele la ședința din iunie (6/6), după cum a declarat economistul-șef al BCE, P. Lane. Astfel, prima reducere a ratelor din 2019 este aproape sigură săptămâna viitoare.

    -       Pe principala pereche valutară, euro s-a descurcat inițial bine și s-a îndreptat spre nivelul de 1,089 USD/EUR. Ulterior, însă, dolarul a început să înregistreze câștiguri și s-a întărit treptat sub nivelul de 1,080 USD/EUR (beneficiind de creșterea randamentelor obligațiunilor guvernamentale americane și de o dispoziție mai nervoasă pe piețele financiare). Joi, însă, situația s-a schimbat din nou, iar euro s-a îndreptat spre nivelul de 1,085 USD/EUR.

    -       Perechea valutară RON/EUR s-a tranzacționat săptămâna trecută la 4,98 RON/EUR.

    -       Față de dolar, RON s-a situat în intervalul 4,57 - 4,61 RON/USD. Pe parcursul săptămânii, a slăbit până la nivelul de 4,61 RON/USD, dar joi a șters o parte din pierderi și a încheiat la nivelul de 4,59 RON/USD.

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2025 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube