29.11.2024
- Calendarul macroeconomic românesc a fost complet gol săptămâna trecută. De remarcat a fost informația de la Ministerul Finanțelor (MFP), potrivit căreia deficitul bugetar a ajuns la 6,2 % din PIB în primele zece luni ale acestui an (5,44 % din PIB în perioada ianuarie-septembrie).
- În ceea ce privește statisticile macroeconomice, este de remarcat estimarea rafinată a produsului intern brut (PIB) al SUA pentru trimestrul al treilea, care a fost confirmată la +2,8 % trimestrial/anualizat. Creșterea PIB a fost determinată în principal de consumul gospodăriilor, exporturi, cheltuielile guvernului federal și investițiile fixe nerezidențiale. Deși consumul gospodăriilor a fost revizuit ușor în scădere, de la valoarea inițială de 3,7 % la 3,5 % trimestrial anualizat, ritmul său rămâne în continuare cu mult peste cel al întregului PIB. Numărul de noi cereri săptămânale de ajutor de șomaj a scăzut apoi ușor, de la 215 000 la 213 000, după revizuire. Piața americană a muncii rămâne astfel foarte rezistentă, în ciuda politicii monetare restrictive a băncii centrale a SUA. S-a remarcat, de asemenea, numirea de către Trump a lui S. Bessent în funcția de secretar al Trezoreriei SUA (atenuarea măsurilor tarifare planificate D. Trump - Bessent recomandă introducerea treptată a tarifelor) sau anunțul ulterior al lui Trump că, în prima sa zi de mandat, va semna un decret prin care va impune un tarif de 25 % pentru toate produsele din Mexic și Canada și va impune, de asemenea, un tarif suplimentar de 10 % pentru produsele chinezești.
- Pe principala pereche valutară, euro a înregistrat ușoare câștiguri în total săptămâna trecută. În timp ce luni dimineața se tranzacționa la USD/EUR 1,045, euro a depășit USD/EUR 1,055 miercuri, înainte de a încheia la acest nivel joi după-amiază.
- Perechea RON/EUR a fost tranzacționată la 4,98 RON/EUR.
- Pe perechea valutară cu USD, RON a reușit să se întărească. Luni dimineața s-a tranzacționat la 4,75 RON/USD, în timp ce joi după-amiază RON a încheiat la 4,72 RON/USD.
Autorul articolului:
Miroslav Novák
Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.