- În lipsa unor evenimente macroeconomice majore în ultima săptămână, remarcăm informația că deficitul bugetar al României a ajuns la 4,02 % din PIB în primele șapte luni ale acestui an (conform UE, acesta ar trebui să ajungă la maximum 3 % din PIB pe an). În termeni absoluți, aceasta este o creștere de 84 % față de aceeași perioadă din 2023. Numai în luna iulie, acesta a crescut cu 0,4 % față de luna iunie. Obiectivul inițial al guvernului privind deficitul pentru acest an a fost stabilit la 5,0% din PIB, însă estimările Comisiei Europene sugerează că deficitul ar putea ajunge la aproximativ 6,9 % până la sfârșitul anului 2024.
- De remarcat în această săptămână a fost citirea finală privind economia SUA în trimestrul al doilea. Estimarea preliminară inițială de creștere a produsului intern brut (PIB) de 2,8 % t/t a fost revizuită la 3,0 % t/t anualizat. Cu toate acestea, revizuirea consumului privat în special a fost o surpriză semnificativă, crescând de la estimarea inițială de 2,3 % la 2,9 %. De asemenea, au fost publicate cele mai recente cereri săptămânale noi de ajutor de șomaj din SUA, numărul cererilor scăzând la 231 000 (aproape în conformitate cu așteptările pieței de 232 000). Cu toate acestea, în ciuda acestei scăderi, acest număr rămâne cu mult peste mediile de la începutul acestui an. Prima săptămână din septembrie va fi foarte importantă din acest punct de vedere, când vor fi publicate noi date de pe piața muncii din SUA (în primul rând raportul NFP).
- Perechea valutară principală s-a tranzacționat inițial peste nivelul de 1,115 USD/EUR, euro păstrându-și câștigurile de vinerea trecută (după discursul șefului Fed, J. Powell). Cu toate acestea, începând de miercuri, dolarul a început să se întărească, iar euro și-a înapoiat toate câștigurile. Se pare că slăbirea dolarului trebuie, probabil, să fie condiționată de cifrele relevante din economia SUA, în special de deteriorarea continuă a pieței muncii din această țară. Joi după-amiază, euro a terminat sub nivelul de 1,110 USD/EUR.
- Perechea RON/EUR s-a tranzacționat săptămâna trecută la 4,98 RON/EUR.
- RON nu s-a descurcat bine pe perechea valutară cu USD. În timp ce luni dimineață se tranzacționa la 4,45 RON/USD, joi RON a încheiat la 4,50 RON/USD.
Autorul articolului:
Miroslav Novák
Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.