- Calendarul macroeconomic românesc a fost din nou gol săptămâna trecută. De remarcat au fost informațiile Ministerului Finanțelor (MF) din România, potrivit cărora deficitul bugetar a ajuns la 5,44 % din PIB în primele nouă luni ale acestui an (4,57 % din PIB în perioada ianuarie-august). Conform revizuirii din septembrie, deficitul global din acest an a fost majorat la 6,9 % din PIB, dar Consiliul Fiscal (CF) estimează că acesta ar putea ajunge la 8 %.
- Săptămâna aceasta s-au remarcat în special datele privind economiile europeană și americană în trimestrul al treilea, precum și o estimare preliminară a inflației de consum în zona euro și statistici privind piața muncii din SUA. În zona euro, creșterea peste așteptări a produsului intern brut (PIB) în T3 a fost o surpriză plăcută (0,4 % trimestrial față de estimarea de 0,2 % trimestrial; 0,9 % an/an față de estimarea de 0,8 % an/an). Creșterea trimestrială a PIB este cea mai puternică din ultimii doi ani. Se estimează că inflația IAPC în zona euro a accelerat la 2,0 % an/an în octombrie, serviciile înregistrând cea mai mare creștere. Aceste date reduc probabilitatea unei reduceri mai semnificative a ratei dobânzii la reuniunea din decembrie (12/12) a Băncii Centrale Europene (BCE). Economia SUA a crescut mai puțin decât se aștepta în termeni anualizați în T3 (2,8 % an/an față de estimarea pieței de 3,0 % an/an). Cu toate acestea, consumul gospodăriilor a depășit semnificativ consensul, crescând cu 3,7 %. Deschiderea locurilor de muncă JOLTS a ratat așteptările (7,44 milioane față de estimarea de 7,98 milioane). Cu toate acestea, raportul ADP din octombrie a fost o surpriză pozitivă (233k locuri de muncă față de 110k estimare), la fel ca și numărul de noi cereri săptămânale de șomaj (216k față de 229k estimare).
- Pe principala pereche valutară, euro s-a descurcat bine în ansamblu. La începutul săptămânii, s-a tranzacționat la USD/EUR 1,080, iar joi euro a terminat peste USD/EUR 1,085. Dolarul a avut inițial o evoluție bună, îndreptându-se pentru scurt timp spre USD/EUR 1,077, dar apoi a renunțat la câștigurile sale.
- Perechea RON/EUR s-a tranzacționat în intervalul 4,97-4,98 RON/EUR.
- RON s-a comportat bine pe perechea valutară cu USD, consolidându-se de la nivelul de 4,60 RON/USD la nivelul de 4,58 RON/USD joi după-amiază.
Autorul articolului:
Miroslav Novák
Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.