Deficitul bugetar al României a crescut la 8,65% în 2024

    31.01.2025

    Image

    -       Calendarul macroeconomic românesc a fost din nou gol săptămâna trecută. A fost publicat doar deficitul bugetar, care, potrivit Ministerului Finanțelor (MFP), a atins 8,65 % din PIB anul trecut (5,61 % din PIB în 2023), în timp ce Consiliul Fiscal (CF) estimase anterior 8,58 % din PIB, cu o țintă inițială de deficit de 5 %.

    -       Evenimentul-cheie al săptămânii trecute a fost reuniunea Rezervei Federale a SUA (Fed), care, conform așteptărilor, a lăsat neschimbată rata dobânzii cheie (FFR) (4,25 %-4,50 %), rupând astfel ciclul de relaxare monetară început în septembrie anul trecut. Potrivit Fed, activitatea economică din SUA continuă să crească într-un ritm solid (deși creșterea PIB a încetinit la 2,3 % q/q anualizat în T4 2024, consumul privat a rămas ridicat), rata șomajului s-a stabilizat, inflația rămâne modest ridicată, iar următorii pași ai băncii centrale vor depinde de datele primite. Rezistența pieței forței de muncă din SUA a fost evidențiată de cele mai recente cifre, deoarece numărul de noi cereri săptămânale de ajutor de șomaj a scăzut la 207 000 (estimarea pieței 224 000). Banca Centrală Europeană (BCE) a redus apoi ratele cu 25bps la reuniunea sa de joi, conform așteptărilor. Astfel, rata depozitelor a scăzut la 2,75 % (rata principală la 2,90 %). Potrivit BCE, procesul de dezinflație este pe drumul cel bun și se așteaptă ca inflația să revină la ținta pe termen mediu de 2% în cursul acestui an. Cu toate acestea, la fel ca în cazul Fed, următorii pași vor depinde de datele primite.

    -       Pe principalele perechi valutare, euro a fost cel mai performant la începutul săptămânii, consolidându-se spre nivelul de 1,053 USD/EUR. Ulterior, însă, euro a renunțat la câștigurile sale, iar dolarul a început să prospere, tranzacțiile desfășurându-se sub nivelul de 1,040 USD/EUR. După ședința BCE de joi, euro s-a întărit pentru scurt timp peste nivelul de 1,045 USD/EUR, dar până la sfârșitul după-amiezii tranzacțiile s-au stabilizat sub acest nivel.

    -       Perechea RON/EUR s-a tranzacționat în intervalul 4,97 - 4,98 RON/EUR.

    -       RON nu s-a descurcat bine pe perechea valutară cu USD, inițial îndreptându-se mai adânc sub nivelul RON/USD de 4,75, dar a cedat câștigurile și a slăbit până aproape de nivelul RON/USD de 4,80. Joi după-amiază a șters o parte din pierderi și se tranzacționa la nivelul RON/USD de 4,77.

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube