- Săptămâna trecută s-a remarcat sondajul BCR PMI din iulie, potrivit căruia sectorul manufacturier românesc a scăzut semnificativ la 47,8 puncte de la 50,0 puncte (adică pragul neutru) în iunie. Aceasta este o dezamăgire după datele optimiste din ultimele trei luni. Producția a scăzut cel mai mult în ultimele 5 luni, iar ritmul de scădere a ocupării forței de muncă a fost cel mai accentuat din ultimele șase luni. Încrederea firmelor românești din segmentul manufacturier a atins un minim istoric. Pe lângă scăderea cererii, unele companii au invocat creșterea costurilor ca motiv pentru reducerea producției.
- Rezerva Federală a SUA (Fed) a lăsat ratele dobânzilor neschimbate, conform așteptărilor (rata cheie în intervalul 5,25 % - 5,50 %) și a observat că în ultimele luni s-au înregistrat progrese suplimentare în direcția atingerii obiectivului de inflație de 2%. Ocuparea forței de muncă și inflația ajung astfel la un echilibru mai bun. Potrivit șefului Fed, J. Powell, o reducere a ratei va fi în joc la reuniunea din septembrie. Inflația de consum din zona euro a accelerat în mod neașteptat la 2,6 % an/an în iulie (estimarea pieței era de o încetinire de 2,4 % an/an), în timp ce componenta de bază a stagnat la 2,9 % an/an. Creșterea peste așteptări a PIB-ului în zona euro a fost o surpriză plăcută (0,3 % t/t față de estimarea de 0,2 % t/t). Datele de pe piața muncii din SUA au fost, de asemenea, demne de remarcat. Potrivit ADP, în iulie au fost create doar 122 000 de locuri de muncă în sectorul privat (estimarea pieței +147 000), iar creșterea salariilor a încetinit și ea. Numărul de noi cereri săptămânale de ajutor de șomaj a crescut semnificativ (249 000, aproape un maxim al ultimului an).
- Pe principalele perechi valutare, dolarul s-a descurcat bine în ansamblu. Luni dimineața, s-a tranzacționat aproape de nivelul de 1,085 USD/EUR, joi dimineața euro a slăbit și mai mult sub nivelul de 1,080 USD/EUR, iar după-amiaza a încheiat ușor sub acest nivel (aproape minime lunare pentru euro).
- Perechea RON/EUR s-a tranzacționat săptămâna trecută în intervalul 4,97 - 4,98 RON/EUR.
- RON a slăbit apoi față de USD în ansamblu. Acesta s-a îndreptat treptat spre nivelul de 4,62 RON/USD. Se află astfel la minimul său lunar.
Autorul articolului:
Miroslav Novák
Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.