- Calendarul macroeconomic românesc a fost complet gol săptămâna trecută, abia săptămâna viitoare urmând să fie în focus prețurile industriale din România pentru luna noiembrie și PIB-ul final al României pentru trimestrul trei al anului trecut.
- Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 4 ani în septembrie 2024 și va face acest lucru de încă două ori până la sfârșitul anului (rata cheie variază acum între 4,25 % și 4,50 %). Se așteaptă ca ritmul de relaxare monetară să încetinească în acest an (creștere solidă a PIB-ului, accelerarea inflației, piața muncii puternică). Banca Centrală Europeană (BCE) a început, de asemenea, să relaxeze politica monetară anul trecut, rata cheie fiind în prezent de 3,15 % (rata depozitelor 3,00 %). Cu toate acestea, în cazul BCE, sunt probabile reduceri mai semnificative ale ratei în acest an în comparație cu Fed - în contextul unei creșteri mai scăzute a PIB-ului preconizată (conform previziunilor Comisiei Europene privind PIB-ul zonei euro 2024: 0,8 %, 2025: 1,3 %) și a inflației care se îndreaptă spre țintă (conform previziunilor CE 2024: 2,4 %, 2025: 2,1 %). De la alegerea lui D. Cu toate acestea, există incertitudini majore pentru acest an, în special în ceea ce privește riscul de tarife ridicate.
- Perechea valutară majoră a fost tranzacționată într-un interval USD/EUR 1,035 - 1,045 la sfârșitul anului trecut. În ajunul Anului Nou, tranzacțiile s-au adâncit sub nivelul de 1,04 USD/EUR. În total, euro s-a depreciat cu peste 6 % anul trecut, pierderile față de dolar fiind dominante în trimestrul al patrulea. Este probabil ca tendința din ultimele luni să se mențină, iar dolarul va continua să se întărească spre paritate (1 USD/EUR) și mai jos. Joi după-amiază, euro a terminat sub nivelul de 1,030 USD/EUR (minim din 11/2022).
- Pe perechea valutară cu EUR, RON a fost în intervalul 4,97 - 4,98 RON/EUR.
- RON nu s-a descurcat prea bine față de USD săptămâna trecută. În timp ce luni dimineața se tranzacționa încă la 4,77 RON/USD, joi după-amiază RON s-a încheiat aproape de 4,85 RON/USD. S-a îndreptat astfel spre cele mai slabe niveluri din ultimii peste doi ani (din 11/2022).
Autorul articolului:
Miroslav Novák
Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.