21.02.2025
- Calendarul macroeconomic românesc a fost gol săptămâna trecută. De remarcat a fost ședința Băncii Centrale Române (BNR) de la sfârșitul săptămânii trecute. Așa cum era de așteptat, BNR a lăsat ratele neschimbate (rata dobânzii de bază de 6,50 %), în principal din cauza inflației persistente ridicate a consumatorilor (5,0 % an/an în ianuarie). Ratele rămân astfel neschimbate din luna august a anului trecut. O reluare a reducerii ratelor este probabilă abia în a doua jumătate a acestui an, cel mai devreme.
- Săptămâna trecută nu a adus nicio statistică macroeconomică majoră, astfel încât accentul a fost pus în principal pe geopolitică și pe acțiunile președintelui american Donald Trump. Acesta a anunțat că ia în considerare introducerea unor tarife suplimentare la importurile de automobile, cipuri și produse farmaceutice (de aproximativ 25 %) în luna martie. Euro nu a fost ajutat semnificativ în cursul săptămânii de către oficialul de top al Băncii Centrale Europene (BCE), I. Schnabel, care a declarat că ratele dobânzilor nu se mai află la niveluri suficient de restrictive. În opinia sa, BCE ar putea fi deja aproape de sfârșitul ciclului de reducere a ratelor. Problema suspendării sau opririi complete a procesului de reducere ar trebui discutată în cadrul următoarelor reuniuni. Procesul-verbal al ultimei reuniuni a Rezervei Federale a SUA (Fed) a confirmat că bancherii centrali au nevoie de dovezi suplimentare privind slăbirea inflației pentru a reduce ratele.
- Perechea valutară principală s-a tranzacționat în intervalul 1,040 - 1,050 USD/EUR. În ansamblu, dolarul american s-a întărit doar ușor. Joi după-amiază, cotația era de 1,047 USD/EUR.
- Perechea RON/EUR a fost tranzacționată la 4,98 RON/EUR.
- Pe perechea valutară cu USD, RON a slăbit inițial până la nivelul de 4,78 RON/USD, dar a reușit să șteargă pierderile și a închis joi după-amiază la nivelul de 4,75 RON/USD, care a fost tranzacționat și luni dimineață.
Autorul articolului:
Miroslav Novák
Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.