Akcenta logo

    Activitatea din industria românească este în continuă scădere

    06.09.2024

    Image

    -       În statisticile macroeconomice, ar urma să fie publicate prețurile industriale din România pentru luna iulie. Potrivit Institutului de Statistică (INS), creșterea prețurilor (atât pentru piața internă, cât și pentru piața externă) în acest sector s-a accelerat de la 1,1 % an/an în iunie la 2,6 % an/an, astfel că prețurile au crescut an/an pentru a doua lună consecutiv. Creșterea a fost determinată în principal de o majorare a prețurilor la energie (+3,3 % în ritm anual).  De la o lună la alta, prețurile producției industriale au crescut cu 2,1 %. Conform sondajului BCR PMI din august, s-a înregistrat o ușoară îmbunătățire în sectorul de producție din România. Indicele a crescut la 48,4 puncte, de la 47,8 puncte în iulie.

    -       Săptămâna aceasta a fost important rezultatul sondajului ISM din august privind industria și serviciile din SUA. În cadrul sectorului manufacturier, deși indicele a crescut ușor la 47,2 puncte, acesta nu a îndeplinit așteptările pieței (47,5 puncte), iar activitatea continuă să scadă. Comenzile noi au scăzut pentru a treia lună consecutiv, rezultând un ritm mai rapid de scădere a producției. Pe de altă parte, datele ISM din sectorul serviciilor au fost o surpriză plăcută, indicele crescând la 51,5 pct (estimarea pieței 51,3 pct). De asemenea, au fost publicate date de pe piața muncii din SUA, care au fost destul de dezamăgitoare. Numărul de locuri de muncă vacante JOLTS a scăzut la 7,67 milioane în iulie (cel mai scăzut nivel din ianuarie 2021). Potrivit raportului ADP, în august au fost create doar 99 de mii de locuri de muncă (cel mai scăzut nivel din ianuarie 2021), față de așteptările pieței de 144 de mii. Conform acestor statistici, piața muncii din SUA se răcește pentru a cincea lună. Cu toate acestea, datele NFP publicate astăzi (6/9) vor fi esențiale pentru decizia Rezervei Federale a SUA (18/9).

    -       Pe principala pereche valutară, euro s-a descurcat bine în ansamblu. Luni dimineața, euro s-a tranzacționat aproape de nivelul de 1,105 USD/EUR, în timp ce joi euro s-a îndreptat pentru scurt timp spre nivelul de 1,112 USD/EUR. După-amiază, a cedat o parte din câștiguri și a terminat sub nivelul de 1,110 USD/EUR.

    -       Perechea RON/EUR s-a tranzacționat săptămâna trecută în intervalul 4,97-4,98 RON/EUR.

    -       Pe perechea valutară cu USD, RON s-a descurcat bine. În timp ce luni dimineață se tranzacționa la 4,50 RON/USD, joi RON a încheiat sub acest nivel.

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube