Akcenta logo

    Știrile dimineții - 1.07.2024

    01.07.2024

    Image

    Evenimente cheie

    România: Soldul conjunctural pentru perioada iunie august arată că managerii se așteaptă la o creștere a activității în construcții și comerțul cu amănuntul. De asemenea, este așteptată o relativă stabilitate a numărului de salariați în industrie, comerțul cu amănuntul și servicii, dar și o creștere a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul. Cele mai recente date INS arată și că cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre, a fost înregistrat în anul 2023 în Bulgaria și România, fiind cu 40% mai mic decât media UE, urmate de Polonia (34% sub media UE).

    Zona euro: Așteptările mediane privind inflația în următoarele 12 luni în zona euro au scăzut ușor la 2,8% în mai 2024, de la 2,9% în aprilie, cel mai scăzut nivel din septembrie 2021, conform celui mai recent sondaj al BCE privind așteptările consumatorilor. În plus, așteptările privind inflația în următorii trei ani au scăzut la 2,3% de la 2,4%, în timp ce incertitudinea privind așteptările privind inflația în următoarele 12 luni a scăzut la cel mai scăzut nivel din februarie 2022.

    Germania: Prețurile de import în Germania au stagnat față de luna precedentă în mai 2024, ratând estimările pieței privind o creștere de 0,2% și după o creștere de 0,7% în perioada anterioară. De la an la an, prețurile de import au scăzut cu 0,4%, încetinind de la o scădere de 1,7% în aprilie, și au fost aproape în conformitate cu estimările pieței de o scădere de 0,3%. Aceasta a fost a 15-a perioadă consecutivă de scădere a prețurilor de import, dar cea mai mică scădere din secvența actuală. Rata șomajului din Germania, ajustată sezonier, a crescut la 6% în iunie 2024, cea mai ridicată din mai 2021 și peste previziunile pieței de 5,9%. Numărul șomerilor a crescut cu 19 mii până la 2,781 milioane în iunie, marcând a 18-a perioadă consecutivă de creștere a șomajului și fiind mai mare decât previziunile de 15 mii, ceea ce indică dezvoltarea economică slabă din Germania.

    Franța: Rata anuală a inflației în Franța a scăzut la 2,1% în iunie 2024, cel mai scăzut nivel din august 2021, după ce a crescut la 2,3% în mai, arată estimările preliminare. Prețurile de producție pe piața internă franceză au scăzut cu 1,4% de la o lună la alta în mai 2024, atenuându-se de la declinul de 3,6% înregistrat în luna precedentă. Aceasta a marcat a cincea perioadă consecutivă de scădere a prețurilor de producție, dar cea mai mică din ianuarie. Potrivit estimărilor preliminare, IPC armonizat la nivelul UE în Franța a crescut cu 0,1% de la o lună la alta în iunie 2024, în același ritm ca în luna precedentă, respectând previziunile pieței.

    SUA: Indicele de bază al prețurilor PCE din SUA, indicatorul preferat al Rezervei Federale pentru măsurarea inflației subiacente, a crescut ușor cu 0,1% față de luna precedentă în mai 2024. Aceasta a fost cea mai slabă creștere din noiembrie 2023, încetinind de la 0,3% în cele trei luni anterioare. Între timp, indicatorul principal s-a abținut de la creștere pentru prima dată în acest an. Pe o bază anuală, inflația PCE de bază a încetinit la 2,6% în mai, de la 2,8% în perioada anterioară. Indicele prețurilor pentru cheltuielile de consum personal din SUA a rămas neschimbat în mai față de aprilie 2024, cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni, și după o creștere de 0,3% în aprilie, în conformitate cu previziunile. Prețurile pentru bunuri au scăzut cu 0,4%, iar prețurile pentru servicii au crescut cu 0,2%. Între timp, indicele de bază, care exclude alimentele și energia, a crescut cu 0,1%, cea mai mică creștere din noiembrie, față de 0,3% în aprilie și, de asemenea, conform previziunilor. Indicele PMI Chicago a crescut la 47,4 în iunie 2024 de la 35,9 în mai, care a fost cea mai scăzută valoare din ultimii patru ani, depășind previziunile de 40. Citirea este cea mai mare din noiembrie, dar a rămas în teritoriul de contracție pentru a șaptea lună consecutiv. Sentimentul consumatorilor de la Universitatea din Michigan pentru SUA a fost revizuit în creștere la 68,2 în iunie 2024 de la o lectură preliminară de 65,6 și peste așteptările pieței de 65,8. Atât condițiile actuale (65,9 față de 62,5), cât și așteptările (69,6 față de 67,6) au fost revizuite în creștere. Așteptările privind inflația pentru anul următor perspectivele de inflație pe cinci ani s-au menținut la 3%, sub 3,3% și respectiv 3,1% raportate anterior.

    Evoluții din piața valutară

    EURUSD: Datele PCE din SUA au ajutat perechea principală vineri și au ridicat-o la un maxim zilnic de 1,0720, însă ulterior EURUSD a pierdut momentul și a revenit în jurul valorii de 1,0700. Moneda comunitară este sensibilă la evoluțiile politice din Franța care ar putea să o slăbească și mai mult.

    EURRON și USDRON: În perechea cu EURO, leul românesc a încheiat săptămâna pe pierdere, cu un avans al perechii de +0,0003 (+0,01%) până la 4,9771, rămânând însă pe o traiectorie stabilă și lipsită de volatilitate semificativă. Dolarul american a pierdut un pic pe final de săptămână, leul întărindu-se la 4,6489 (-0,0027 și -0,06% față de joi). În piața SPOT, RON s-a tranzacționat în intervalul 4,63 - 4,67 RON/USD.

    Date și evenimente așteptate

    Zona euro: PMI HCOB final pentru industria prelucrătoare (iunie); discursurile bancherilor centrali BCE (Lagarde);

    Germania: Rata inflației (date preliminare, iunie), PMI HCOB final pentru industria prelucrătoare (iunie);

    Spania, Franța, Italia: PMI HCOB final pentru industria prelucrătoare (iunie);

    SUA: ISM PMI pentru industria prelucrătoare (iunie), indicele ISM al ocupării forței de muncă în industria prelucrătoare (iunie).

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube