Akcenta logo

    România nu îndeplinește condițiile pentru aderarea la zona euro

    28.06.2024

    Image

    -       Calendarul macroeconomic românesc a fost complet gol săptămâna trecută. De remarcat a fost decizia Băncii Centrale Europene (BCE) și a Comisiei Europene, publicată miercuri, potrivit căreia România continuă să nu îndeplinească niciuna dintre condițiile de aderare la zona euro. În special, principalul obstacol este inflația ridicată și persistentă (rata medie pe 12 luni a inflației IAPC de 7,6 % în mai, cu mult peste valoarea de referință de 3,3 % pentru evaluarea stabilității prețurilor). BCE este preocupată în special de inflația de bază, care este probabil să rămână ridicată (susținută de creșterea puternică a salariilor și de o piață a muncii restrânsă).

    -       Datele de pe piața americană au meritat atenție în această săptămână. Conform datelor finale, economia SUA a crescut cu 1,4 % t/t în T1 (revizuire în creștere de la 1,3 % t/t). Cu toate acestea, aceasta este cea mai scăzută creștere din S1 2022. Revizuirea în creștere a vizat investițiile fixe, cheltuielile guvernamentale și exporturile, în special cheltuielile de consum fiind în scădere față de estimarea inițială. Încrederea consumatorilor din SUA a scăzut la 100,4 puncte în iunie, cu o deteriorare a componentei privind așteptările (indicele a fost sub pragul de 80 de puncte care semnalează de obicei o recesiune timp de 5 luni). De asemenea, au fost publicate date privind numărul real de noi cereri săptămânale de ajutor de șomaj, care a scăzut la 233 000 (estimarea pieței: 236 000), dar rămâne totuși peste medie, în timp ce a existat și o revizuire în creștere a datelor din săptămâna precedentă (239 000). Piața forței de muncă din SUA rămâne strânsă, dar datele arată că se răcește treptat.

    -       Pe principala pereche valutară, euro s-a întărit în ansamblu. Luni dimineață se tranzacționa la 1,070 USD/EUR, în timp ce joi euro a încheiat ușor peste acest nivel. Euro a avut o evoluție deosebit de bună la începutul săptămânii, îndreptându-se spre nivelul de 1,075 USD/EUR.

    -       Perechea RON/EUR s-a tranzacționat săptămâna trecută la 4,98 RON/EUR.

    -       Față de USD, RON s-a situat în intervalul 4,63 - 4,67 RON/USD. Joi, RON a încheiat la 4,65 RON/USD.

    Prognoza FX


    Profile picture of the author of the article

    Autorul articolului:

    Miroslav Novák

    Economist șef al Akcenta. Miroslav și-a dobândit experiența în domeniul bancar la UniCredit Group, unde a lucrat în cadrul Departamentului de Trezorerie. Din 2010 lucrează ca analist la Akcenta. Printre principalele sale domenii de interes se numără problemele legate de cursul de schimb. Miroslav Novák nu este un susținător ortodox al niciunei școli economice, ceea ce îi permite să evalueze obiectiv nu doar evenimentele de pe piețele financiare, ci și cele din domeniul economiei globale. Este autorul mai multor articole profesionale și comentarii ale experților, care sunt utilizate în mod regulat de principalele mass-media cehe și poloneze. Este unul dintre cei mai citați economiști din Republica Cehă.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube