România: BNR a comunicat valoarea rezervelor valutare la data de 30 iunie, respectiv 64.392 milioane euro, față de 65.072 milioane euro la 31 mai 2024. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 7.249 milioane euro, iar plăţile scadente în luna iulie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 347 milioane euro.
Zona euro: PMI HCOB final pentru industria prelucrătoare a fost revizuit în creștere la 45,8 în iunie 2024 de la o estimare preliminară de 45,6. Cu toate acestea, PMI rămâne cu mult sub media de 51,6 a sondajului, producția contractându-se cu cea mai rapidă rată de până acum din acest an. Comenzile noi, activitatea de achiziții și ocuparea forței de muncă au scăzut toate mai rapid. În ceea ce privește prețurile, costurile de intrare au crescut pentru prima dată din februarie 2023, determinând fabricile să reducă discounturile. Perspectivele privind producția pentru următoarele 12 luni sunt pozitive. Totodată, președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat luni că Banca Centrală Europeană are nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la concluzia că inflația se află ferm pe o traiectorie de 2% și că evoluțiile economice favorabile indică faptul că nu este urgentă reducerea ratelor.
Germania: Rata anuală a inflației în Germania a scăzut la 2,2% în iunie 2024 de la 2,4% în mai, sub previziunile de 2,3%, arată estimările preliminare. Inflația a scăzut pentru bunuri (0,8% față de 1%), scăderea costurilor energiei (-2,1% față de -1,1%) compensând creșterea mai rapidă a prețurilor alimentelor (1,1% față de 0,6%). Inflația serviciilor s-a stabilizat la 3,9%. Excluzând alimentele și energia, rata inflației de bază a scăzut la 2,9%, cel mai scăzut nivel din februarie 2022, de la 3% în fiecare dintre cele două luni anterioare. Comparativ cu luna precedentă, IPC a crescut ușor cu 0,1%, la fel ca în mai și sub previziunile de 0,2%. Luând în considerare IPC armonizat la nivelul UE, rata anuală a scăzut la 2,5%, de la 2,8% și sub previziunile de 2,6%, iar rata lunară a fost egală cu previziunile de 0,2%. PMI HCOB final pentru industria prelucrătoare s-a modificat foarte puțin la 43,5 în iunie 2024, comparativ cu un preliminar de 43,4 și un maxim de patru luni de 45,4 în mai. Datele au indicat un nou regres al sectorului manufacturier la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, cu o reaccelerare a ratelor de contracție atât a producției, cât și a comenzilor noi. Scăderea volumului de muncă în așteptare s-a accelerat, de asemenea, și volumul de muncă în mână a scăzut brusc, deoarece întreprinderile au finalizat comenzile într-un ritm mai rapid decât le-au primit. Astfel, numărul forței de muncă a fost redus pentru a douăsprezecea lună consecutiv. Cererea slabă a continuat să exercite presiuni în sensul scăderii prețurilor atât în costurile de producție, cât și în costurile de intrare în fabrică. Pe termen lung însă, producătorii privesc spre viitor cu ceva mai mult optimism.
Franța: PMI HCOB final pentru industria prelucrătoare a scăzut la 45,4 în iunie 2024 de la 46,4 în mai, revizuind marginal peste estimările preliminare de 45,3. Aceasta a marcat a 17-a perioadă consecutivă de contracție, din cauza unei reduceri susținute și pe scară largă a afacerilor noi.
Italia: PMI HCOB final pentru industria prelucrătoare din Italia a crescut ușor la 45,7 în iunie 2024 de la 45,6 în mai, comparativ cu previziunile de 44,4. Cererea de produse fabricate italiene a continuat să se deterioreze, comenzile noi scăzând într-un ritm istoric ridicat. De asemenea, producția a scăzut semnificativ, iar stocurile de achiziții au scăzut într-un ritm mai rapid în șase luni.
Spania: PMI HCOB final pentru industria prelucrătoare a scăzut la 52,3 în iunie 2024, de la 54 în luna precedentă și a ratat previziunile pieței de 53. Deși indicele arată o creștere a fabricilor pentru a cincea lună consecutiv, expansiunea a fost mai puțin viguroasă decât în luna precedentă.
SUA: PMI-ul în industria prelucrătoare comunicat de S&P Global a fost revizuit ușor în scădere la 51,6 în iunie 2024 de la o valoare preliminară de 51,7, dar a continuat să indice cea mai mare valoare din ultimele trei luni și o îmbunătățire a sectorului de producție. Comenzile noi au crescut pentru a doua lună consecutiv, iar producția a continuat să crească, deși la o rată mai slabă. De asemenea, ocuparea forței de muncă a crescut cel mai mult din septembrie 2022. PMI-ul în industria prelucrătoare comunicat de ISM a scăzut neașteptat la 48,5 în iunie 2024 de la 48,7 în mai, sub previziunile de 49,1. Citirea a indicat o a treia lună consecutivă de scădere a activității de producție și cea mai scăzută din februarie, deoarece cererea a fost din nou slabă, producția a scăzut, iar intrările au rămas acomodative.
EURUSD: Datele PCE din SUA au ajutat perechea principală vineri și au ridicat-o la un maxim zilnic de 1,0720, însă ulterior EURUSD a pierdut momentul și a revenit în jurul valorii de 1,0700. Moneda comunitară este sensibilă la evoluțiile politice din Franța care ar putea să o slăbească și mai mult.
EURRON și USDRON: Variații nesemnificative luni, în perechea cu EURO care s-a situat la valoarea de 4,9770, fără să fie influențate în vreun fel de datele macroeconomice ale zilei. În perechea cu Dolarul american, leul s-a întărit foarte ușor, până la un curs oficial de 4,6263 (-0,0226 și -0,49% față de finalul săptămânii).
Zona euro: rata șomajului (mai); indicele prețurilor de consum (iunie);
SUA: discursul șefului Fed, Jerome Powell; ofertele de locuri de muncă (mai).